Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.09.2019

Amendamentele la acordurile cu AID și BIRD, examinate în cadrul comisiilor

Amendamentele la acordurile cu AID și BIRD, examinate în cadrul comisiilor

Amendamentele la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și la Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru realizarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale au fost examinate, astăzi, în cadrul mai multor comisii parlamentare.

În argumentarea de însoțire a proiectului de lege pentru ratificarea Amendamentelor se arată că acestea introduc o nouă abordare – finanțarea bazată pe rezultate, care include o serie de indicatori în sprijinul activităților proiectului, inclusiv: majorarea valorii nominale a cotelor specifice și minime ale accizelor pentru toate produsele de tutun din cadrul poziției tarifare 240220; impozitarea cu TVA a livrărilor de bunuri ale subiecților insolvabili în baza principiului taxării inverse; posibilități mai bune de utilizare a paginii web a Serviciului Fiscal de Stat și capacitatea angajaților acestei instituții de a presta servicii consolidate contribuabililor; introducerea instrumentului electronic de sondaj al contribuabililor.

”Prin urmare, Amendamentele propuse au câteva obiective importante: de a asigura obiectivele de dezvoltare, de a îmbunătăți performanța proiectului, precum și de a alinia mai bine proiectul la activitățile curente de modernizare fiscală ale Serviciului Fiscal de Stat”, rezumă autorii proiectului de lege.

Acordul de finanțare între Moldova și AID și Acordul de Împrumut între Moldova și BIRD au intrat în vigoare la 16 decembrie 2016 și reprezintă tratate care sprijină programul de reformă al Guvernului prin finanțarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale. Acordul de finanțare cu AID prevede contractarea unui împrumut în sumă de 5,3 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), iar Acordul de împrumut cu BIRD prevede contractarea unui credit în valoare de 12,58 milioane de dolari SUA, pentru implementarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale. Obiectivul Proiectului este de a îmbunătăți colectarea veniturilor, conformarea fiscală și serviciile prestate contribuabililor.

Comisia politică externă și integrare europeană a examinat coraportul la proiectul respectiv și îl va înainta pentru discuții în plenul Parlamentului.

Totodată, amendamentele la cele două acorduri au fost avizate pozitiv, astăzi, de Comisia economie, buget și finanțe, Comisia protecție socială, sănătate și familie, Comisia drepturile omului și relații interetnice.

Amendamentele urmează a fi ratificate de Parlament, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus