Avocatul care l-a apărat pe Platon: Există dovezi că Plahotniuc este autorul devalizării sistemului bancar, ajutat de Șor

Vladimir Plahotniuc ar fi autorul devalizării sistemului bancar din Moldova, fiind ajutat de Ilan Șor. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la tv8, de avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, care a fost condamnat la 6 ani de închisoare în februarie 2018.

Foto: UNIMEDIA

Avocatul susține că a analizat jumătate dintre tranzacțiile care s-au făcut la cele trei bănci falimentate și a urmărit unde au fost transferați banii furați din sistemul bancar: „Am analizat 50% din rulaje. Ceea ce a furat Plahotniuc i-a fost incriminat lui Platon. Poate o să spuneți că sunt subiectiv, pentru că îl apăr pe Platon, dar proba cea mai mare sunt rulajele. De ce procurorii nu au prezentat rulajul la dosar? Noi arătăm că banii se duc cu totul în altă parte. A furat Vladimir Plahotniuc, prin intermediul lui Ilan Șor”, a precizat acesta.

Potrivit lui Ion Crețu, 40 de milioane de dolari au fost ridicate cash din „Unibank” de către o persoană din Federația Rusă care nu a fost niciodată în R. Moldova. Totul s-ar fi întâmplat în perioada iunie-decembrie 2014, iar zilnic, din bancă erau scoase cash patru-cinci milioane de dolari sau euro. Totodată, oamenii legii ar fi știut despre aceste extrageri, dar „n-au audiat nici persoana de la bancă care a eliberat acești bani”.

Avocatul susține că băncile efectuau în fiecare zi și tranzacții către diverse companii străine pentru închirierea unor avioane private, chiar și câte 300 de mii de dolari pe cursă. De zboruri luxoase ar fi beneficiat în mare parte artista Jasmin, soția lui Ilan Șor. „La zece companii conturile erau gestionate de un șofer al lui Ilan Șor, care avea două permise de conducere și probabil dublă identitate”, a menționat acesta. Unimedia reamintește că în iulie 2018, avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, a fost condamnat la șase ani de închisoare, pentru trafic de influență. Acesta a declarat, însă, că decizia ar fi ilegală și este legată de activitatea sa profesională. Avocatul a plecat din Moldova din februarie, înainte să fie pronunțată decizia judecătorilor, atunci când a fost emis mandat de arest pe numele său.


Pub