Secretarul General al ONU: Trăim într-o lume a fricii: mașinile ne iau locurile de muncă, demagogii ne iau drepturile și războiale ne iau viața

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat în deschiderea celei de a 74-a Adunări Generale, că omenirea se află într-un moment de răscruce și că trebuie făcute eforturi susținute pentru eradicarea sărăciei, pentru combaterea proliferării armelor nucleare și pentru evitarea unor conflicte armate în Orientul Mijlociu, scrie Digi24.ro. Guterres s-a referit și la progresele înregistrate în discuțiile despre schimbările climatice.

Foto: digi24.ro

„Carta ONU ne spune să punem oamenii înainte. Oamenii au drepturi. Însă am ascultat oamenii din zona Pacific, care sunt îngrijorați că vor fi înghițiți de ape, oameni din Orientul Mijlociu cărora le e frică să meargă acasă sau la școală. Trăim într-o lume a fricii. Mașinile ne iau locurile de muncă, combustibul fosil ne afectează viitorul, demagogii ne iau drepturile și razboiale ne iau viața. Oamenii au dreptul sa trăiscă în pace. Pentru pace trebuie să luptăm împreună”, a declarat Antonio Guterres.

Secretarul General al ONU s-a referit în discursul său și la situația tensionată din Golf și din Syria.

„Am decis înfiinţarea unui Comitet Constituţional pentru Siria, din care fac parte reprezentanţi ai Guvernului şi opoziţiei şi care urmează să lucreze la o Constituţie siriană şi să deschidă o cale către alegeri. Ne aflăm în fața unui conflict în Golf, un conflict pe care lumea nu și-l permite. Atacul asupra câmpurilor petroliere din Arabia Saudită este de neacceptat. Sper ca în viitor, toate țările din regiune să coopereze și să se respecte. Și încă sper ca progresele înregistrate până acum în legătură cu Pactul de neploriferare a armelor nucleare să rămână valabile. În perioada următoare trebuie să lucrăm împreună pentru a descuraja proliferarea armelor de distrugere în masă”, le-a transmis Antonio Guterres liderilor prezenți la New York.

De asemenea, Guterres le-a cerut liderilor lumii să facă eforturi pentru a rezolva problemele majore cu care se confruntă omenirea. „Sunt multe probleme cu care ne confruntăm. Ceea ce cândva se numeau schimbări climatice acum sunt o adevărată criză climatică. Sunt discuții și decizii care ne arată, totuși, că înaintăm în direcția bună. La Summitul climatic am înregistrat progrese (...) Oamenii au dreptul la un loc de muncă decent, la drepturi indivizibile. Economia globală produce bunăstare, însă bunăstarea nu este împărțită în mod egal. Unii au mai mult decât alții”, a punctat oficialul.

Secretarul General al ONU a anunțat că a lansat mai multe instrumente menite să aprofundeze dialogul și să combată discursul urii și să protejeze libertatea religioasă. „Diversitatea nu este o amenințare ci o binecuvântare. Trebuie să asigurăm drepturi egale persoanelor vulnerabile. Într-o lume tot mai divizată avem nevoie de întărirea cooperării în interiorul ONU. Învățători care educă copiii în zone defavorizate și periculoase, antreprenori care promovează inovația prin energie verde sunt doar câteva exemple despre cum putem să facem o lume mai bună.”, a încheiat Antonio Guterres.

sursa: digi24.ro


Pub