Igor Dodon, despre ultimele evenimente din sistemul judecătoresc: „Toate procesele de evaluare trebuie să rămână în afara influenței politicului”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a venit cu o reacție pe marginea situației de la Consiliul Suprem al Magistraturii și Adunării generale a judecătorilor care urmează a fi convocată mâine, 26 septembrie.

Foto: UNIMEDIA

„În ultimele zile atest o tensiune în procesul de interacțiune dintre Consiliul Superior al Magistraturii și o parte dintre magistrați, disensiuni care într-un final au ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Chișinău.

Amintesc că coaliția de guvernare și-a asumat plenar reformarea sistemului judecătoresc, o reformă vital necesară, susținută și de Președintele Republicii Moldova.

Chiar și așa, sistemului judecătoresc, aflat în proces de reformare, urmează să-i fie asigurată independența deplină, iar toate procesele de evaluare trebuie să rămână în afara influenței politicului, cu atragerea unui corp de experți independenți și notorii.

Subiectul autoadministrării este exclusiv intern al sistemului judecătoresc, iar politicului sub nici o formă nu i se cuvine să facă ingerințe în procesul autoadministrării și organizării justiției. Sistemului respectiv nu i se poate impune un corp de autoadministrare, altul decât cel desemnat de către însuși corpul judecătoresc, conform prevederilor constituționale.

Totodată, evenimentele care derulează în segmentul justiției nu trebuie să urmărească scopul sabotării procesului de reformare, ci apropierea de standardele democratice și de așteptările oamenilor, și urmează a fi realizate sub imperativul standardelor naționale și internaționale.

Astfel, îndemn toate părțile responsabile de reforma lansată, să accepte dezideratul potrivit căruia legea este unica guvernatoare a tuturor fenomenelor”, a scris într-o postare pe Facebook Igor Dodon.

Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook

UNIMEDIA amintește că joi, 19 septembrie, CSM a amânat examinarea cererii celor 87 de judecători privind ridicarea mandatelor membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) până când se va pronunța inspecția judiciară, care urma să verifice dacă magistrații nu au fost intimidați sau induși în eroare referitor la ce semnează, dar și modul în care au fost colectate semnăturile.

La data de 21 septembrie, Curtea de Apel a obligat Consiliul Superior al Magistraturii să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor. Ministra Justiției a scris că această hotărâre a Curții de Apel „confirmă faptul ca judiciarul (cel puțin o bună parte din judecători) continuă să servească intereselor unor grupuri și nu celor ale cetățenilor acestui stat”.

La ședința de ieri, 24 septembrie, CSM a respins cererea celor 87 de judecători de a convoca Adunarea Generală a judecătorilor. Dorel Musteață a informat că decizia poate fi atacată la Curtea de Apel, iar astăzi, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a precizat că, consideră inadmisibile acțiunile CSM privind amenințarea judecătorilor.


Pub