Peter Michalko, la Jurnal TV: UE nu oferă un „cec în alb” guvernării și va urmări cu atenție reformele
Politic 25 septembrie 2019, 12:03 | 1122

Uniunea Europeană nu oferă un „cec în alb” noii guvernări și va urmări cu maximă atenție modul în care funcționează instituțiile din Republica Moldova. Declarații în acest sens a făcut șeful Delegației UE de la Chișinău, Peter Michalko, în emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, în care s-a pus accent pe reforma justiției.

Sprijinul și asistența UE vine, pe de o parte, pentru a face posibile reforme eficiente, dar, pe de altă parte, este condiționat de rezultatul acestor reforme, a accentuat ambasadorul european.

El a atras atenția asupra faptului că subiectul funcționării independente a sistemului justiției este întotdeauna prezent în discuțiile cu liderii de la Chișinău.

Reforma din acest domeniu necesită pași rapizi, care ar arăta primele rezultate în următoarele câteva luni, a mai spus Peter Michalko.

Ambasadorul a adus aminte că și întrecut s-au făcut încercări de a reforma justiția din Republica Moldova, însă fără succes.

„Noi și atunci am susținut aceste eforturi. Din păcate, nu am putut să oferim atunci suportul bugetar pentru că nu au existat rezultate. Noi vom continua susținerea bazată pe aceste criterii, cu condiții, și întotdeauna vom spera că rezultatele vor veni și vom insista ca ele să fie văzute”, a precizat Michalko.

În prezent, potrivit șefului Delegației UE, la Chișinău există voință politică și se pot observa anumite succese.

„Ceea ce noi vedem este voința și pași concreți spre reforma justiției, care este o prioritate, spre îmbunătățirea mediului de afaceri, care este important pentru Republica Moldova pentru a folosi toate șansele oferite de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a afirmat ambasadorul UE.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie