Image-Description
Laundromatul rusesc | Fostul șef al filialei Danske Bank din Estonia, găsit mort
Externe 25 septembrie 2019, 16:20 | 1866

Fostul şef al Danske Bank din Estonia, Aivar Rehe, implicat într-un caz de spălare de bani de 200 de miliarde de euro, a fost găsit mort, transmite Mediafax, care citează un purtător de cuvânt al poliţiei estoniene.

Poliţia îl caută pe Rehe de luni, de când acesta a dispărut din casa lui din Tallinn, capitala Estoniei. Rehe era martor în caz și nu acuzat.

Rehe a condus subsidiara estoniană a Danske Bank în perioada 2007-2015.

Anul trecut, directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari). Rezultatele investigaţiei realizate de un cabinet de avocatură extern indică posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienţii, realizând tranzacţii ilegale. Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi, care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 - 2015.

În prezent, Danske este investigată în Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursale sale estoniene.

Potrivit mold-street.com, nu se știe cine se află exact în spatele tranzacțiilor, dar scurgeri anterioare au arătat că banii au venit din Rusia, Moldova și Azerbaidjan prin spălătoria de la Danske.

O parte au legătură cu asasinarea lui Serghei Magnitsky în 2009, spune omul de afaceri britanic Bill Browder, fostul angajator al lui Magnitsky.

De notat că filiala din Estonia a Danske Bank a gestionat miliarde de dolari atât în Laundromatul rusesc în care a fost implicată direct și Moldindconbank, dar și în Laundromatul azer.

Opinia ta contează. Comentează!