Proiecte avizate de Guvern
Social 25 septembrie 2019, 19:47 | 924

Instituțiile statului vor fi păzite doar de către angajații Ministerului de Interne, iar firmele particulare vor fi lipsite de acest drept. Asta prevede un proiect de lege aprobat astăzi de Guvern. ”Dezmembrăm o schemă de corupție, folosită de regimul oligarhic”, a declarat prim-ministrul Mai Sandu. În trecut ar putea rămâne și taxele percepute de la jurnaliștii de investigație.

În lista obiectivelor asupra cărora paza particulară se interzice au fost incluse ministerele și structurile organizaționale din sfera lor de competență, autoritățile administrative centrale subordonate Guvernului, inclusiv instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat, autoritățile publice autonome, obiectivele de păstrare şi depozitare a armelor, muniţiilor, materialelor explozibile și substanțelor radioactive. De asemenea, va fi interzisă paza de către firmele private a instanțelor judecătorești și a clădirii Procuraturii.

Dacă legea va trece de Parlament, ea va intra în vigoare de la întâi ianuarie 2020. Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a adoptat și proiectul menit să ușureze munca jurnaliștilor de investigație. Informațiile solicitate, cu excepția materialelor care sunt secret de stat, vor fi furnizate fără perceperea plăților.

Jurnaliștii ar putea avea acces și la banca centrală de date a Cadastrului, ale Registrului de stat şi la actele de constituire ale persoanelor juridice.

Acum, pentru unele informații jurnaliștii plătesc la stat între 50 și 245 lei. 

Opinia ta contează. Comentează!