Pacienți tratați prin tehnici noi
Social 25 septembrie 2019, 20:13 | 1565

Malformațiile vasculare pe creier, printre care și anevrismul cerebral, au fost tratate prin tehnici noi pentru Republica Moldova. Datorită acestora, bolnavii operați au evitat riscurile la care erau supuși în cazul unei intervenții clasice, care presupune deschiderea cutiei craniene. Intervențiile minim invazive au fost efectuate cu succes de un profesor din Japonia, care i-a ghidat pe medicii de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău.

Grigore Buzica din raionul Basarabeasca, tată a șapte copii, povestește că, de ceva timp, avea dureri puternice de cap. Când a ajuns la medici, i s-a spus că un vas de sânge dilatat s-a spart, ceea ce a dus la hemoragie cerebrală. Atunci, l-au ajutat chirurgii, dar a fost nevoie de încă o intervenție, așa că bărbatul a ajuns repetat pe masa de operație.

Fără a deschide cutia craniană, medicii au ajuns la creier printr-o metodă minim invazivă.

Este pentru prima dată în Republica Moldova când se intervine printr-o astfel de tehnică. Cu ajutorul ei, și o altă bolnavă a fost tratată de anevrism cerebral.

Chirurgii au făcut o puncție în artera femurală, pe unde au introdus un catetEr de mici dimensiuni. Cu ajutorul lui, au ajuns la umflătura unui vas de sânge din creier. Anevrismul a fost astupat cu microspirale, astfel încât sângele să nu mai poată trece pe acolo, unde pereții sunt slabi și oricând pot să se rupă.

Elena Cebotariov are 36 de ani și a venit la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din orașul Fălești. Povestește că are dureri de cap din copilărie. Situația s-a agravat însă în ultimii ani, femeia fiind nevoită să apeleze la ajutorul cuiva, pentru că îi venea greu să se orienteze în spațiu.

Medicii i-au depistat o malformație într-o zonă a creierului, unde dacă se intervine prin incizia craniului, există riscuri ca pacienta să aibă deficiențe grave de vedere.

Toate aceste intervenții endovasculare, efectuate în premieră, au fost posibile în primul rând datorită faptului că Institutul de Neurologie și Neurochirurgie a fost dotat cu un angiograf, susține directorul instituției medicale.

Tehnicile moderne de intervenție au fost aduse la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău de un profesor din Japonia, care i-a ghidat în timpul intervențiilor pe specialiștii de la noi.

În 2018, peste cinci mii de locuitori ai Republicii Moldova au murit din cauza bolilor cerebrovasculare, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. 

Opinia ta contează. Comentează!