Rezultatele unei anchete CIJM: Instituțiile statului nu vor mai fi păzite de firme particulare

Julieta Savițchi
25/09/2019

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, miercuri, un proiect de lege prin care firmele particulare vor fi private de dreptul de a păzi instituțiile statului. Premierul Maia Sandu, a solicitat, încă la început de mandat, ca instituțiile statului să nu mai fie păzite de firme particalare, după ce s-a autosesizat în urma publicării unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

Proiectul prevede o listă a obiectivelor care nu vor putea fi păzite de întreprinderile de pază private. În listă au fost incluse ministerele și structurile subordonate, autorităţile administrative centrale subordonate Guvernului, inclusiv instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat, autoritățile publice autonome, obiectivele de păstrare şi depozitare a armelor, muniţiilor, materialelor explozibile și substanţelor radioactive.

De asemenea, firmele private vor fi lipsite și de dreptul de a păzi obiectivele de păstrare și depozitare a substanțelor narcotice, psihotrope şi a precursorilor (cu excepţia instituţiilor medicale şi farmaciilor private), a instanţelor judecătoreşti și procuraturii, precum și a întreprinderilor de stat sau societățile comerciale cu capital de stat și societățile comerciale cu capital social majoritar de stat.

Amintim că, până în 2016, companiile private de pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat. După căderea guvernării comuniste, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a promovat ideea ca întreprinderilor particulare să le fie acordat dreptul de a păzi instituțiile de stat, dar nu a fost susținut de fostul premier, Vlad Filat, și ministrul de Interne din perioada respectivă, Dorin Recean.  

După arestarea lui Vlad Filat, în toamna anului 2015, președintele de atunci al Comisiei securitate națională, Veaceslav Untilă, a readus pe ordinea de zi a Parlamentului problema modificărilor la legislația ce ține de activitatea companiilor private de detectiv și pază. La 10 decembrie 2015, Parlamentul a operat modificări la legislație astfel că firmele private au obţint dreptul să păzească orice obiectiv de stat, cu excepţia Băncii Naționale a Moldovei, precum și a depozitelor de arme și muniții sau substanțe radioactive, toxice și periculoase. La 17 iunie 2016, Guvernul condus de Pavel Filip a abrogat lista obiectivelor a căror pază nu poate fi efectuată de organizațiile particulare de pază.

Primăvara trecută, CIJM a publicat o anchetă în care se arăta că două întreprinderi private dintre cele peste o sută care prestează servicii de pază și detectiv câștigă, de mai mulți ani, licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat. Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena. Companiile, deși sunt vizate în scheme dubioase, dosare de tortură, aplicarea forței, interceptări abuzive și alte fapte grave, au mână liberă să păzească instituțiile publice, inclusiv cele din domeniul justiției, în pofida interdicțiilor din lege.

Julieta Savițchi
25/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii