Actualitate

Telekom România ar putea fi vândut către Orange

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze şi să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerelor de Comunicaţii, Justiţie, Finanţe, Consiliul Concurenţei, SRI şi SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă şedinţă în acest sens, scrie Hotnews.

O sursă din industrie susţine însă că DT ar fi bătut palma cu Orange în urmă cu două săptămâni pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţine la fostul Romtelecom, dar că în toată această ecuaţie este şi statul român care ar avea drept de preemţiune.

"Statul are drept de preemţiune, dar pentru o decizie ar trebui să angajeze un consultant sau bancă de investiţii care să analizeze situaţia şi să-i ofere un răspuns cu privire la posibile scenarii:

1. statul rămâne cu pachetul de acţiuni pe care-l are

2. cumpără acţiuni de la DT/OTE

3. vinde la rândul său total sau parţial din acţiunile pe care le deţine

Pentru ca tranzacţia dintre DT/OTE şi Orange să aibă loc, Guvernul ar trebui să adopte o strategia de vânzare printr-o Hotărâre de Guvern.", susţine sursa.

La solicitarea „Adevărul” grupul OTE a răspuns, politicos, că sunt măguliţi de interesul acordat, dar nu vor comenta. „Când vom avea ceva esenţial de anunţat, vom notifica autorităţile şi publicul”, se arată în răspun sul remis „Adevărul”.

Deutsche Telekom nu a răspuns deloc cererii noastre.

Orange, liderul pieţei de comunicaţii mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicaţii a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, aşa cum va fi şi Vodafone care a preluat UPC.

Fostul Romtelecom este controlat de grupul elen OTE deţine 54% din acţiuni, iar statul român, prin intermediul Ministerului Comunicaţiilor, este acţionar minoritar cu – 46% din acţiuni. Grupul elen OTE este controlat la rândul său de Deutsche Telekom (40% din acţiunile OTE).

Telekom România a început deja procedurile de concediere în masă a celor aproximativ 700 de angajaţi, aceştia primind, în funcţie de vechime, un anumit număr de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *