(video) Maia Sandu a prezentat Raportul de activitate pentru 100 de zile de mandat

Maia Sandu a prezentat raportul de activitate pentru 100 de zile de mandat. Prim-ministra a început discursul printr-o metaforă, în care a comparat situația Republicii Moldova cu „o corabie în derivă”.

Foto: gov.md

„La 8 iunie 2019, un val al istoriei ne-a aruncat pe o corabie în derivă, ce plutea printre stânci, gata în orice clipă să se scufunde. Cei câțiva saci cu merinde și un butoi pe jumătate cu vin erau închise într-o cămară, a cărei cheie fusese furată de șeful șobolanilor, care puseseră stăpânire pe vas”, a spus Maia Sandu.

„Am reușit să scoatem țara din izolare internațională. Restabilirea dialoglui politic și a asistenței financiare din partea partenerilor de dezvoltare ne-a permis să evităm o criză bugetată majoră, provocată de acțiunile iresponsabile ale guvernării PD-iste”, a menționat prim-ministra.

Maia Sandu a prezentat realizări pe mai multe subiecte de interes public:

„Aeroportul Internațional Chișinău: am pregătit dosarul și am depus cererea de chemare în judecată privind declararea nulității contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău către Avia-Invest SRL. Am schimbat componența comisiei de evaluare a îndeplinirii angajamentelor investiționale conform contractului de concesiune.

Air Moldova: am schimbat componența Comisiei de monitorizare a realizării contractului de privatizare prin concurs. Am documentat cazul și am expediat dosarul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019).

Arena Chișinău: am investigat dosarul de concesionare a terenurilor aferente proiectului și construcției Arenei Chișinău. După ce am identificat multiple nereguli, care aduc prejudicii bugetului de stat, am depus o sesizare de investigație la Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală. A fost demis directorul S.R.L. „Arena Națională” și numit un nou director interimar.

Gările și Stațiile Auto: am expediat dosarul Comisiei de anchetă și organelor de anchetă pentru a analiza modul de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019). Dosarul urmează a fi supus expertizelor interne și ulterior înaintat Procuraturii Anticorupție pentru elucidarea cauzelor și circumstanțelor de realizare a proiectului.

Tutun CTC: am expediat dosarul proiectului Comisiei de anchetă pentru a analiza modul de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019).

În cadrul întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni ale căror gestiune a fost defectuoasă — Metalferos, Moldexpo, Moldtelecom, Red Nord, Combinatul de vinuri Cricova, Mileștii Mici, Franzeluța, Aeroportul Mărculești, Poșta Moldovei - au fost convocate adunările generale extraordinare prin care au fost demiși administratorii, numite consilii de administrație într-o altă componență și numiți directori interimari pentru exercitarea funcției până la selectarea directorului prin concurs public.

Moldtelecom: Am identificat mai multe scheme de devalizare a Moldtelecom despre care am comunicat în detalii publicului. Am demarat procesul de audit, prin care am identificat mai multe nereguli: monopolul instaurat de către mai multe companii afiliate politic PD: SRL ”Bass Systems”, Angel-S SRL, Argus-S SRL, Proterra Grup SRL; utilizarea fondurilor companiei pentru sponsorizarea activităților politice ale PD-ului (turneul K1); contractul cu Switchover pentru servicii de externalizare a serviciilor de voce internaționale prin care s-au scurs sute de milioane de lei pe an în conturi offshore; utilizarea resurselor Moldtelecom pentru deplasări în scopuri personale; angajarea fictivă a persoanelor. Am anulat mai multe contracte vicioase, semnate în detrimentul Moldtelecom. Au fost revizuite principiile de lucru ale companiei pentru a stopa procesul de devalizare a acesteia. În baza acestui dosar a fost făcută o sesizare la Procuratură.

Calea Ferată din Moldova: Am identificat mai multe scheme de corupție prin care statul era devalizat de cel puțin 500 milioane lei anual. Am luat măsurile necesare pentru a opri și lichida aceste scheme. Am numit un nou vicedirector interimar, am convocat ședința consiliului de administrație, am modificat structura organizatorică a întreprinderii, prin lichidarea majorității funcțiilor de vicedirectori, care sabotau procesele de eliminare a schemelor de corupție.

Metalferos: Am elaborat și propus pentru promovare un pachet de legi care au drept scop demonopolizarea Metalferos și liberalizarea pieței de export a deșeurilor de metale. Am descoperit că doar un grup restrâns de agenți economici au contract direct cu Metalferos și își mențin supra- profiturile din comercializarea deșeurilor de metale. Am inițiat procedura de convocare a Adunării Generale a Acționarilor”, se arată în raport.

Raportul integral poate fi citit aici.

Ieri, fostul premier Pavel Filip a criticat activitatea Guvernului Sandu în cele 100 de zile de când a preluat mandatul. „La 100 de zile de guvernare, ne simțim de parcă am cumpărat un produs la care am văzut multă publicitate la TV, iar acum, după perioada de probă, am înțeles că totul era doar reclamă, iar produsul nu funcționează cum trebuie și am vrea să-l returnăm”, a declarat liderul democraților.


Pub