Profesorii turci, expulzați anul trecut, au părăsit Republica Moldova legal. Vasiloi: „Ei au plecat cu o cursă charter”

Cei șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Teoretic „Orizont” din capitală, care au fost expulzați toamna trecută, au părăsit Republica Moldova legal, în baza actelor valabile cu un avion charter. Cel puțin aceasta susține șeful Poliției de Frontieră, Rosial Vasiloi.

Foto: UNIMEDIA

„Din punct de vedere legal, nu a fost încălcată nicio prevedere. Însă, sunt anumite întrebări. Anul trecut în acea zi, 6 septembrie, cei 7 cetățeni au trecut prin punct vamal est, dinspre Sîngera. Ei au plecat cu o cursă charter, toți cetățenii turci au fost documentați în baza actelor de călătorie. Analizând numerele de pașapoarte, ele toate sunt unul după altul. Eu nu exclud că având pașapoartele acasă, acestor cetățeni le-au fost eliberate de către autoritățile din Turcia alte pașapoarte. Pașapoartele au fost prezentate de către ofițeri SIS. Repet, cetățenii turci au părăsit țara în baza actelor valabile”, a declarat șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

UNIMEDIA amintește că din ultimele declarații ale autorităților care investighează cauza celor șapte profesori turci reiese că „toată operațiunea de expulzare a celor 7 profesori turci a fost executată direct de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, la indicația și sub coordonarea fostului șef al serviciului, Vasile Botnari”. Este una din concluziile anchetei pe acest caz prezentate de către șeful Comisiei Securitate Națională a Parlamentului.

În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016.

Trei dintre profesorii turci expulzați au fost deja condamnați la închisoare, cu sentințe între șase și nouă ani.

Recent, CtEDO a decis că Guvernul Republicii Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate în procesul de expulzare a acestora din țară.

Modul netransparent de expulzare a cetățenilor turci a stârnit critici dure la nivel internațional. Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

Șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și către premierul de atunci Pavel Filip, prin care solicitau eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. În acest sens, dânșii susțin că situația dată este o încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile nu dau nicio explicație.

De asemenea, cu o reacție dură în acest sens a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autăritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.

Zeci de persoane, printre care și rudelor celor expulzați, au protestat pe Aeroportul Chișinău până în seara zilei de 6 septembrie 2018, în speranța de a afla noi informații despre profesorii turci, care însă ar fi fost expulzați cu una din cursele de dimineață spre Istanbul.


Pub