Familia Golban – unicii producători de uleiuri, făină degresată și fulgi de migdale ecologice din Moldova

De mic copil Igor Golban iubea să hoinărească toamna pe câmpurile ce îmbrățișau satul, venind neapărat acasă cu câteva nuci în buzunar. Crescând puțin, încerca să câștige bani de cheltuială recoltând nuci și comercializându-le. Iar urmând studiile în Franța și având concomitent un job, s-a decis să investească toți banii câștigați în propria afacere.

Foto: agrobiznes.md

De atunci, au trecut aproape 20 de ani, iar tânărul student plin de ambiție și curaj a ajuns să fie unicul producător de uleiuri presate la rece, făină degresată și fulgi de migdale certificate ecologic din Moldova. Totodată, pe terenurile sale și-au găsit locul și alți favoriți, nu doar nucul.

„Pe atunci îmi făceam studiile în Franța, unde am văzut un model de afacere, care mi-a plăcut enorm. Mereu am apreciat cultura nucului și mi-am dorit să-l cultiv. Având și un job, am decis că toți acești bani îi voi investi. Totodată, am beneficiat de suport din Organizației ODIMM în cadrul Programului PARE 1+1. „Ocheam” câte o porțiune potrivită de teren, luam credite de la bancă și, într-un final, am reușit să consolidez suprafețele pentru a înființa livada de nuc. Am testat solul și am făcut un plan de afacere. Am reușit să cultiv nucul, după care am căutat o cultură înrudită și am început a planta migdal”.

Dragostea față de agricultură nu-i o glumă! Pe lângă nuci și migdale, producătorul a plantat pe câteva hectare cătină albă, reușind să-și convingă și soția în reușita afacerii. Mai apoi, fiind impresionați de exemplul business-urilor de familie de peste hotare, soții Golban au decis că acesta ar putea fi implementat cu succes de ei și…n-au dat greș. Producând nuci, migdale și cătină ecologice pe o suprafață de 30 de hectare, au decis să lanseze prelucrarea acestora.

„ Dacă e să vorbim de certificarea ecologică, mai degrabă nu vă pot enumera motivele de ce nu aș face-o, decât invers. Acum suntem în perioada de conversie. Știind că putem să facem ceva mult mai bun, de ce să nu optăm pentru această posibilitate. După care, am mers într-o vizită de studiu în Germania, unde am văzut cum câțiva membri ai familiei reușesc să cucerească piața cu un produs finit și am decis că o să reușim și noi. Având livezile pe rod, fructele erau tocmai potrivite pentru a produce uleiuri. Tot din Germania am adus utilajul. Cea mai mare problemă era prețul acestuia, mai apoi urmând și unele dificultăți la producere. Fiecare elaborează tehnologia sa de obținere a uleiurilor presate la rece, cu mici particularități pe care puțini le cunosc”.

Ulei de migdale / Sursa:Familia Golban
Ulei de migdale / Sursa:Familia Golban
Ulei de migdale / Sursa:Familia Golban
Ulei de migdale / Sursa:Familia Golban

Încercare peste încercare și, într-un final, au reușit să obțină produsul mult dorit. Însă, studiind tot mai multe despre beneficiile uleiurilor, soții Golban au înțeles că sunt încă mult culturi ce și-ar găsi loc pe câmpurile lor. Astfel, pe câteva hectare au ajuns să fie cultivați bostanul, armurarul, floarea soarelui, rapița și alte culturi eco care mai apoi sunt prelucrate.

„Uleiurile sunt stoarse la temperaturi de 26-28°C, ceea ce permite păstrarea tuturor calităților. Fiecare varietate de ulei este specială și apreciată pentru anumite calități. Între timp, am aflat mai multe despre făina degresată obținută din diverse culturi și fulgii de migdale, la fel mult apreciate de toți, nu puteam să nu le producem. Spre exemplu, pulberea din semințe de muștar are proprietăți anticancerigene, uleiul din semințe de soia este perfect pentru a asigura sănătatea oaselor, uleiul sau făina degresată din semințe de in sunt perfecte pentru detoxifierea organismului. Ne-am dorit ca oamenii să aibă toate aceste „pastile” la îndemână. La moment, una dintre cele mai mari impedimente este costul înalt al semințelor ecologice pe care le procurăm pentru a produce alte varietăți de uleiuri. Și dacă e să vorbim de intervenția statului, cred că anume aici ar trebui să ne susțină”.

„Sănătate la pachet și..în sticluțe” – anume astfel poate fi numit rezultatul muncii soților Golban. Anual, aceștia reușesc să producă circa 10-18 mii de sticluțe de ulei și susțin că, uneori, nici nu reușesc să numere cantitatea exactă.

Articolul integral, pe Agrobiznes.


Pub