04:16:24 20.04.2024
Stiri

FOTO // Un membru din componența de AUR a legendarei formații „NOROC” a ajuns VÂNZĂTOR LA PIAȚĂ pentru a supraviețui. Acesta a colaborat în cariera sa cu Sofia Rotaru și formațiile din România ‒ „Mondial” și „Phoenix”

Monden 24.09.2019 13:37 Vizualizări12534 Autor: Ziarul National
FOTO // Un membru din componența de AUR a legendarei formații „NOROC” a ajuns VÂNZĂTOR LA PIAȚĂ pentru a supraviețui. Acesta a colaborat în cariera sa cu Sofia Rotaru și formațiile din România ‒ „Mondial” și „Phoenix” allfun


Chitaristul Alexandru Cazacu, legenda rock-ului din Basarabia şi unul dintre veteranii formaţiei „Noroc”, a ajuns să vândă la piață pentru ca să-și asigure existența. Acesta a fost surprins de consilierul municipal Ilian Cașu într-o piață din capitală, unde vindea fructe și legume.

Pe taraba lui Alexandru Cazacu se regăseau pepeni verzi, struguri, ardei dulci sau cartofi. „El este Marele Artist al Legendarei Trupe „NOROC”, Alexandru Cazacu. Ne-am întâlnit astăzi într-o piață din Chișinău. Face omul un ban pentru a supraviețui. E trist. Tare trist...”, a menționat Cașu.

Alexandru Cazacu s-a născut la 7 noiembrie 1949 în satul Acui, raionul Cantemir, R. Moldova. Din clasa a V-a, părinţii l-au dat la şcoala de muzică din sat, iar în clasa a VII-a a ajuns elev la şcoala de muzică „E. Coca” de la Chișinău. Apoi a absolvit Colegiul de muzică „Ștefan Neaga”, clasa baian.

În anul 1967, participă la concursul republican al baianiştilor, ocupând locul I, pentru care a primit un premiu de 100 de ruble. Cu aceşti bani şi-a cumpărat o chitară de care nu s-a mai putut despărţi, uitând chiar şi de baian. Îndată după ce susţinut admiterea la Conservator, a fost invitat să cânte în legendara formaţie de muzică uşoară „Noroc”.

Din anul 1969 şi până în anul 1980, a fost chitaristul solo al formației „Noroc” sub conducerea maestrului Mihai Dolgan. În anii 1971-1975, Alexandru Cazacu a participat la diverse proiecte muzicale cu interpreți din Ucraina și Rusia. A cântat apoi doi ani în Rusia, după care a plecat în Armenia, unde câştiga bine. Din 1992 a lucrat la Palatul Republicii din Chișinău în calitate regizor de sunete, însă salariul era insuficient pentru a-şi întreţine familia. S-a văzut nevoit să plece peste hotare ca să-şi câştige pâinea, ce-i drept tot cu muzica. În anul 2008 a fost lansat primul album al fraților Cazacu. Albumul este intitulat „Remember” şi include aranjamente ale cântecelor, pe care muzicienii le-au interpretat pe parcursul activității sale în cadrul formației „Noroc”.

Pe parcursul carierei sale muzicale, Alexandru a colaborat cu Iurie Antonov, cu formația „Vesiolîie rebeata”, cu Sofia Rotaru și formațiile din România „Mondial” și „Phoenix”.

Prin decret prezidențial, în anul 2009 lui Alexandru Cazacu i-a fost conferit titlul onorific de „Artist al poporului”.


Sursa: Ilian Cașu


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md