Toamna astronomică a început astăzi. Când se schimbă ora

Sezonul de toamnă 2019 a început astăzi și la nivel astronomic, odată cu echinocțiul, care oficial se înregistrează luni, 23 septembrie, la ora 10:50. Începând din acest moment, ziua (orele de lumină) se micșorează în emisfera nordică, iar noaptea începe să crească, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă. În acest interval, se va trece la ora de iarnă, care este ora standard, scrie digi24.ro.

Foto: UNIMEDIA

La echinocțiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea, în sensul că orele de lumină sunt tot atâtea câte cele de întuneric, în orice loc de pe Pământ. Google marchează luni printr-un logo special (google doodle) faptul că toamna 2019 a început la nivel astronomic.

Doodle / Sursa:google.com

Dacă la nivel calendaristic toamna începe la 1 septembrie, astronomic se consideră că toamna vine odată cu data echinocțiului.

Echinocțiul de toamnă, care în 2019 se va înregistra la ora 10:50, reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă,transmite aceeași sursă.

De ce echinocțiul nu se produce în fiecare an la aceeași dată

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată din cauza faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

UE va renunța la ora de vară și la ora de iarnă, începând cu anul 2021

Comisia pentru Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat la 5 martie 2019 favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Astfel, TRAN propune ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară.

Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept „ora de iarnă'”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor.


Pub