Compania spaniolă CONTROL Y MONTAJES INDUSTRIALES CYMI SA (CYMI SA), interesată de construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

Într-o scrisoare oficială adresată Prim-ministrei Moldovei, Maia Sandu, de către directorul CYMI M. Rodriguez, se spune că, compania CONTROL Y MONTAJES INDUSTRIALES CYMI SA înregistrată la Madrid, Spania, are o experiență vastă și fundal în construcția civilă, mecanică și electrică a conductelor de petrol și gaze cu reprezentare pe toate continentele și cu o cifră de afaceri totală mai mult de 400 milioane de euro. Astfel, oferta de investiții pentru contrucția gazoductului este de 1,5 mlrd lei, scrie InfoMarket.

Foto: https://www.en.cymisa.com/

Potrivit sursei citate, compania a participat la toate ofertele lansate de Vestmoldtransgas SRL, înregistrată în Moldova și filiala companiei Transgaz SA - România pentru construirea conductei Ungheni-Chișinău de la bun început de la 28 septembrie 2018.

”Din păcate, poziția noastră a fost ignorată de Vestmoldtransgas SRL și Transgas România și am început procedura de soluționare a litigiilor la Curtea Republicii Moldova. Compania CYMI SA are preocupări legitime cu privire la corectitudinea și legalitatea procedurilor de achiziții; transparența deciziilor prin ignorarea și ne invitarea la faza negocierilor directe; respingerea garanțiilor financiare emise de o bancă internațională cu rating AAA”, Mai mult, Vestmoldtransgas SRL a anunțat semnarea contractelor pentru toate cele 7 loturi la sfârșitul lunii aprilie 2019, dar avansurile până acum au fost practic inexistente”, se arată în scrisoarea către Maia Sandu.

În același timp, M.Rodriguez susține că în ciuda disputelor existente, compania pe care o conduce își reiterează disponibilitatea și promptitudinea de a prelua întregul proiect și de a construi conducta Ungheni-Chișinău cu resurse umane și tehnice proprii într-un timp cât mai scurt posibil.

”Înțelegem că securitatea energetică și diversificarea surselor de energie pentru Republica Moldova este crucială acum”, susține oficialul. În această privință, M.Rodriguez se declară pregătit să viziteze Moldova pentru clarificări suplimentare, dacă este nevoie și pentru a arăta capacitatea CYMI SA de a participa și implementa proiecte infrastructurale în sectoarele energiei sau transporturilor, mai scrie InfoMarket.


Pub