Dodon a scăpat de urmărire penală
Politic 23 septembrie 2019, 20:14 | 2072

Procuratura Anticorupție a clasat procesul penal privind finanțarea, din Rusia, a Partidului Socialiștilor, pornit în baza înregistrărilor video ale unor discuții purtate între președintele Igor Dodon și fostul șef al PD Vladimir Plahotniuc, în timpul crizei politice din luna iunie curent. Potrivit ordonanței de refuz a începerii urmăririi penale, în cadrul procesului au fost audiați Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc, precum și fostul vicepreședintele al PD Serghei Iaralov.

Procesul penal privind finanțarea ilegală a PSRM a fost inițiat pe 8 iunie, în aceeași zi, când una dintre televiziunile controlate de Vladimir Plahotniuc a publicat mai multe secvențe ale negocierilor dintre acesta și Igor Dodon, privind formarea unei alianțe de guvernare. În timpul discuțiilor, Dodon ar afirma că PSRM a fost finanțat, până în luna aprilie 2019, de către Federația Rusă cu sume de aproximativ 700 de mii de dolari pe lună. A doua zi, pe 9 iunie, a fost audiat, în calitate de martor, Vladimir Plahotniuc. Acesta a declarat că întâlnirea cu Igor Dodon a avut loc în una din sălile de audiență de la sediul PD, care, din spusele lui Plahotniuc, a fost dotată cu tehnică specială având în vedere suspiciunile care le avea față de - cităm - ”intențiile lui Igor Dodon de a-l obliga să semneze în acordul de constituire a coaliției unele clauze, care urmau să compromită integritatea țării”. În calitate de martor pe acest caz a fost audiat şi fostul vicepreşedinte al PD, Serghei Iaralov, care a oferit declarații similare. Mai târziu a fost audiat și Igor Dodon, la fel în calitate de martor. Vorbind despre banii, care i-ar fi primit din Rusia pentru întreținerea PSRM-ului, Dodon a spus că ”aceasta nu corespunde adevărului, făcând-o în mod intenționat, pentru a înțelege care sunt intențiile lui Plahotniuc și care sunt resursele financiare reale utilizate pentru întreținerea PD”. Totodată, Dodon a sugerat ridicarea rapoartelor financiare ale PSRM. Astfel, procurorul de caz Alexandru Cernei a constat ”o diferențiere semnificativă a declarațiilor conducerii PD cu declarațiile președintelui Igor Dodon, care se contrazic unul pe altul”.

În ordonanță se mai spune că Serviciul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor nu a identificat careva tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizicele şi juridice afiliate acestui partid. Astfel, se constată lipsa componenței de infracțiune. Ordonanța de refuz a începerii urmăririi penale a fost emisă pe 8 iulie. Ofițerul de presă de la Procuratura Anticorupție Cătălina Bogonos a confirmat autenticitatea documentului publicat de Jurnal TV și clasarea procesului penal în acest caz. 

Opinia ta contează. Comentează!