image
Sursa foto: libertatea.ro

Sângele albastru nu e doar o metaforă: Ce i-a provocat unei femei schimbarea culorii sângelui în nuanța „regală”

Sângele albastru există și la propriu, și la figurat. Mai cunoscută este varianta figurată, fiind atributul celor din casele regale. S-a constatat că sângele albastru există și la propriu.

O femeie în vârstă de 25 de ani, din Providence, statul Rhode Island (SUA), s-a dus de urgență la spital reclamând o stare generală de slăbiciune, oboseală accentuată și probleme respitarorii.

Femeia a mai reclamat un simptom ciudat, care i se petrecuse în acea zi. Pielea i s-a colorat, la propriu, în albastru. Doctorii Otis Warren și Benjamin Blackwood au scris despre acest caz de cianoză (albăstrirea pielii) în „New England Journal of Medicine”, în numărul publicației apărut pe piață joi, a notat CNN, citat de Libertatea.ro.

Un medicament pentru dureri de dinți a făcut-o să devină albastră!

Medicii au constatat că un medicament pe care respectiva, care suferea de o durere acută de dinți, l-a luat pentru a-i amorți gingiile a provocat schimbarea culorii sângelui. Medicamentul conținea benzocaină, o substanță care a provocat această situație. Otis Warren, medic la spitalul „Miriam Hospital”, din providence, a dezvăluit că a mai văzut o singură dată o persoană care a devenit albastră, când era în perioada rezidențiatului.

„E unul dintre acele rare cazuri despre care suntem învățați, despre care studiem, dar pe care rareori ai șansa să le întâlnești”, a declarat doctorul Otis Warren.

Sângele devine „egoist” și reține oxigenul!

Pacienta a fost diagnosticată cu „methemoglobinemie dobândită”, o reacție cauzată de anumite medicamente care împiedică sângele să mai transporte oxigen în țesuturi. Sângele bine oxigenat este asociat cu culoarea roșu aprins. Dar și persoanele cu methemoglobinemie dobândită au un nivel destul de ridicat al oxigenului în sânge.

În timpul acestei proces, sângele „devine egoist” și nu mai eliberează oxigenul în țesuturile în care e nevoie. Această situație medicală poate fi îndreptată cu albastru de metil, care ajută sângele să elibereze oxigenul în toate țesuturile. „În domeniul meu, sunt rare cazurile în care poți vindeca un pacient cu un singur antidot”, a mai spus medicul Otis Warren.

Benzocaina, substanța care a provocat „albăstrirea” pacientei, este conținut de aproape toate medicamentele pentru dureri de dinți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: