(video) Andrei Năstase a prezentat bilanțelor celor 100 de zile de la învestirea în funcția de ministru de Interne

Andrei Năstase a prezentat bilanțelor celor 100 de zile de la învestirea în funcția de viceprim-ministru, ministru de Interne.

Foto: UNIMEDIA

Printre realizările efectuate la Ministerul Afacerilor Interne, Năstase a enumerat „destructurarea schemelor de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, care au prejudiciat bugetul Republicii Moldova cu peste 200 de milioane de lei – bani care ar fi putut fi utilizați pentru a construi sau renova școli, spitale sau instituții sociale”.

„Ne-am angajat de asemenea să consolidăm controlul migrațional asupra segmentului transnistrean al frontierei de stat, care reprezintă încă un punct nevralgic în ceea ce privește vulnerabilitățile în sfera securității naționale. Am constatat împreună cu colegii mei că, deși încă din 2013 funcționează pe căile de comunicație rutiere oficii teritoriale ale Biroului Migrație și Azil pentru înregistrarea străinilor care au intrat sau urmează să părăsească țara prin regiunea transnistreană, problematica înregistrării celor care soseau sau plecau cu trenurile ce tranzitau ruta Cuciurgan – Tiraspol – Bender fusese ignorată în mod iresponsabil. Am inițiat de aceea în regim de urgență instituirea unui oficiu de evidență a străinilor în gara feroviară din Chișinău. În doar o lună de funcționare, și-au înregistrat intrarea sau ieșirea din țară peste 600 de persoane din 34 de țări. Astfel, pe de o parte statul nostru va avea o evidență mai clară a traversării frontierei, iar pe de altă parte oaspeții din străinătate nu vor risca amenzi pentru neîndeplinirea procedurii de înregistrare sau nu vor trebui să facă un drum în plus pentru a se înregistra la subdiviziunile BMA, pierzând timp prețios, iar țara noastră la capitolul imagine. Tot pe linia securizării frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean, menționez și deschiderea oficială a punctului de contact Palanca, unde activează reprezentanți ai structurilor de frontieră din cele două state, contribuind astfel la dialogul continuu între ministerele de interne moldovenesc și ucrainean, precum și al subdiviziunilor relevante ale acestora”, se arată în raportul ministrului.

Năstase a menționat și vizita la Inspectoratul de Poliție din Bender. „Mi se pare strigător la cer cât dezinteres a existat la nivelul fostei conduceri cu privire la această structură în care oamenii se supun unor riscuri zilnice pentru a apăra demnitatea și onoarea Poliției Republicii Moldova, în ciuda intimidărilor cu care se confruntă! De aceea vreau să fac un apel public către conducerea Inspectoratului General de Poliție să se aplece asupra problemelor specifice cu care se confruntă polițiștii de la Bender și să vină cu inițiative pentru ameliorarea condițiilor de muncă ale acestora, inclusiv în privința logisticii și – în măsura posibilului – a salarizării, având în vedere specificul de la fața locului”.

Năstase a spus că a „demarat acum câteva zile un proiect de analiză funcțională a Inspectoratului General de Carabinieri pentru a identifica cele mai importante probleme existente cu privire la doctrina curentă a carabinierilor, managementul operațional, managementul resurselor umane, activitatea financiară și logistică, comunicații și tehnologia informațiilor, cooperarea internațională și dezvoltarea instituțională”.

Raportul integral al lui Andrei Năstase.


Pub