Curtea de Conturi va avea buget propriu: Deputații au votat un proiect de lege care vin să redea independența financiară a instituției

Deputații au votat în ambele lecturi modificări la Legea cu privire la organizarea și funcționarea Curții de Conturi a Republicii Moldova. Acestea au drept scop „să redea Curții de Conturi independența financiară, astfel încât instituția să se poată concentra pe avansarea misiunii sale cu minimum interferențe din partea factorului politic”.

Foto: Wikipedia

„Urmare a modificărilor propuse, bugetul Curții de Conturi va fi votat de Parlamentul Republicii Moldova, fiind inclus în bugetul de stat drept un compartiment separat. Curtea de Conturi va consulta bugetul său anual cu Ministerul Finanțelor, în cadrul exercițiului CBTM.

Actualul proiect vine să soluționeze lacunele de ordin legislativ care stau în calea independenței financiare a instituției supreme de audit public extern din Republica Moldova – Curtea de Conturi.

Astfel, Curtea de Conturi va avea buget propriu, care se administrează în mod independent în conformitate cu prevederile legale.

De asemenea, Curtea de Conturi va prezenta Ministerului Finanţelor, în procesul consultărilor organizate pentru cadrul bugetar pe termen mediu, proiectul bugetului propriu pentru anul următor şi pentru doi ani ulteriori, cu abordarea oricărei propuneri vizînd bugetul său;

Proiectul bugetului propriu pentru anul următor va fi prezentat Parlamentului spre examinare şi aprobare până la 10 mai a anului în curs.


Pub