Nume
Parola
Vizualizări: 5147
A apărut nr. 2 (19) / 2019 al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!”
Chișinău, 20 Septembrie 2019 — A apărut nr. 2 (19) / 2019 al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!”

Din sumarul acestei ediţiei:

• Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie 2019 - La alegerile locale generale cetățenii cu drept de vot îi vor alege pentru un mandat de patru ani pe viitorii primari și consilieri.

• Guvernul a decis: La alegerile din 20 octombrie vor fi deschise 85 de secții de vot pentru diaspora din Europa - Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene propune ca în țările din Europa să fie deschise 27 în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare și 58 suplimentare.

• AMM și Alianța INFONET au evaluat condițiile de accesibilitate a clădirii CEC-ului - La data de 12 septembrie 2019 experții Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova și Alianței INFONET au evaluat accesibilitatea clădirii Comisiei Electorale Centrale (CEC-ul) pentru a veni cu ulterioare propuneri de îmbunătățire, în caz de necesitate.

• Promo-LEX a lansat Misiunea de Observare a Alegerilor Locale Generale și a Alegerilor Parlamentare Noi din 20 octombrie 2019 - Asociația Promo-LEX a lansat Misiunea de Observare (MO) a Alegerilor Locale Generale și Parlamentare noi din 20 octombrie 2019, făcând public și primul Raport ce vizează rezultatul monitorizării perioadei inter-electorale dar și pre-electorale cuprinsă între 18 iunie – 14 august 2019.

• Cine asigură dreptul la vot persoanelor cu dizabilităţi din RM ? - Persoanele cu dizabilităţi au dreptul la vot asigurat de Constituţie, dar nu sunt puse în condiţii egale cu alţi alegători. Persoanele cu dizabilităţi votează la locul aflării, cu urna mobilă, dar ar fi echitabil să-şi exercite dreptul la vot în cadrul secţiilor de votare, ca toţi ceilalţi. Însă secţiile nu sunt adaptate cerinţelor pe care le au.

• Interviu cu Iuliana Tabacari, observatoare electorală din or. Hîncești: „Schimbările în domeniul accesibilității trebuie să fie o prioritate nu doar în perioada electorală” - Prin intermediul organizației în care activează, Iuliana ajută tinerii din localitatea sa să ducă un mod de viață mai bun. Tânăra a fost observatoare electorală la Alegerile Parlamentare din luna februarie 2019, experiență pe care aceasta ne-a împărtășit-o la un interviu.

• Persoanele cu dizabilități au evaluat secțiile de votare din 6 regiuni ale țării - Accesibilitatea spațiului public nu este un moft, ci o condiție indispensabilă în calea incluziunii sociale a unui grup considerabil de persoane. De gradul de accesibilitate la infrastructură asigurat în țara noastră depinde în mare măsură nivelul de trai și integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, persoanelor în etate, părinților cu copii mici în cărucior etc.
Acestea, dar şi alte articole, pot fi citite în această ediţia a buletinului.

Buletinul Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!” este o publicaţie care apare începînd din anul 2015 şi care îşi propune să devină o tribună de lobby și advocacy al comunității persoanelor cu dizabilități și oferă tuturor celor interesaţi o imagine de ansamblu asupra necesităților speciale și a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din Republica Moldova. Buletinul informativ îşi propune să faciliteze procesul de comunicare cu autorităţile şi societatea civilă pentru a spori gradul de accesibilitate, incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, dar și pentru a promova un comportament pro-activ al acestora în viața comunitară.

Pentru informații suplimentare: Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com

Acest buletin a fost editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest buletin aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.