Reacția PD-ului la cerea PG de a retrage imunitatea lui Vladimir Cebotari: „Este o hărțuire a candidatului PDM la Primăria capitalei”

Partidul Democrat din Moldova (PDM) califică drept „atac direct la singurul partid de opoziție din Parlament” și „o hărțuire a candidatului PDM la Primăria Capitalei” după ce Procuratura Generală a cerut în cadrul ședinței plenare de astăzi, 19 septembrie, ridicarea imunității parlamentare a deputatului democrat, Vladimir Cebotari.

Foto: UNIMEDIA

„La nici o oră de la depunerea documentelor pentru înregistrarea în calitate de candidat la funcția de Primar al Capitalei a lui Vladimir Cebotari, procuraturul lui Dodon-Năstase a venit în Parlament să ceară ridicarea imunității viitorului candidat al PDM. Ce e aceasta dacă nu un atac direct la singurul partid de opoziție din Parlament?! Este o hărțuire a candidatului PDM la Primăria Capitalei. Președintele PDM, Pavel Filip a condamnat acest circ organizat de guvernare, prin utilizarea Procuraturii Generale, și a anunțat că toți deputații trebuie să renunțe la imunitate. Majoritatea PSRM-ACUM se opune. Circul continuă”, se arată într-un comunicat PDM.

PDM / Sursa:PDM

UNIMEDIA amintește că Procuratura Generală cere ridicarea imunității de deputat lui Vladimir Cebotari și Petru Jardan.

De asemenea, în cadrul ședinței Parlamentului de luni, 16 septembrie, deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova au rămas fără imunitate parlamentară. Astfel, Tauber a primit mandat de arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, iar în privința demersului procurorilor pentru Apostolova astăzi, 19 septembrie, ora 12:00, va fi examinat.

De menționat că în 2015 s-a format o Comisie privind evaluarea contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Comisia a fost formată din reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Transporturilor, Economiei, Serviciului Vamal, Inspecţiei de Stat în Construcţii, Inspectoratului Fiscal, SIS, CNA şi ai altor instituţii de stat.

Potrivit lui Cebotari, care era atunci președintele acestei Comisii, sarcina Comisiei s-a limitat la verificarea temeiurilor de reziliere a contractului, reieşind din totalitatea prevederilor legale şi contractuale. Când a prezentat raportul Comisiei, Vladimir Cebotari, a recunoscut că „Avia Invest” nu a îndeplinit unele prevederi stipulate în acord, dar susţine că nu există motive de reziliere a contractului.

Rezilierea a fost recomandată de Centrul Naţional Anticorupţie, după semnalarea unor nereguli privind investiţiile prevăzute, precum şi după ce unele venituri ale aeroportului ar fi ajuns la clubul de fotbal al primarului de Orhei, Ilan Şor. Cebotari a declarat atunci că grupul de lucru a stabilit că, până acum, au fost efectuate investiţii de circa 46 milioane de euro, dar nu a precizat provenienţa surselor de finanţare, menţionând că acestea au fost „conforme”.


Pub