Ultima oră: Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

Parlamentul a votat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari, în urma solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu. 53 de deputați au votat pentru.

Foto: UNIMEDIA

Cererea lui Robu vine în contextul dosarului penal privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

„Vladimir Cebotari, în perioada anului 2013, în interesul unui grup criminal organizat, a contribuit direct la privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău, de către o organizație afiliată acestui grup criminal”, a declarat Dumitru Robu de la tribuna Parlamentului.

Precizăm că în 2013, Vladimir Cebotari a făcut parte din comisia de concurs pentru selectarea câştigătorului licitaţiei de privatizare a Aeroportului Internaţional Chişinău.

Ulterior, în 2015 s-a format o Comisie privind evaluarea contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Președintele acestei Comisii a fost Vladimir Cebotari.

Comisia a fost formată din reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Transporturilor, Economiei, Serviciului Vamal, Inspecţiei de Stat în Construcţii, Inspectoratului Fiscal, SIS, CNA şi ai altor instituţii de stat. Potrivit lui Cebotari, care era atunci președintele acestei Comisii, sarcina Comisiei s-a limitat la verificarea temeiurilor de reziliere a contractului, reieşind din totalitatea prevederilor legale şi contractuale.

Când a prezentat raportul Comisiei, Vladimir Cebotari, a recunoscut că „Avia Invest” nu a îndeplinit unele prevederi stipulate în acord, dar susţine că nu există motive de reziliere a contractului. Rezilierea a fost recomandată de Centrul Naţional Anticorupţie, după semnalarea unor nereguli privind investiţiile prevăzute, precum şi după ce unele venituri ale aeroportului ar fi ajuns la clubul de fotbal al primarului de Orhei, Ilan Şor.

Cebotari a declarat atunci că grupul de lucru a stabilit că, până acum, au fost efectuate investiţii de circa 46 milioane de euro, dar nu a precizat provenienţa surselor de finanţare, menţionând că acestea au fost „conforme”.


Pub