Producător de cașcaval 100% natural: Susțineți entuziasmul celor care luptă pentru a vă pune pe masă produse naturale!

Se spune că, fiecare eșec este un pas pregătitor pentru succes, iar schimbările ce parvin în viața noastră nu sunt întâmplătoare. Cel puțin, problemele au fost cele care l-au provocat pe eroul nostru, Vasile Cireș, să înceapă o nouă activitate. Având o fermă de vaci și comercializând laptele la una dintre fabricile din țară, a ajuns să nu fie plătit la timp și să nu aibă cu ce achita salariul angajaților săi, scrie Agrobiznes.md.

Foto: Agrobiznes.md

Obosit de iregularitatea plăților, dar și provocat de dorința de a-și realiza visul, Vasile Cireș a reușit să pună pe roate o afacere de producere a cașcavalului 100% natural după tehnologia olandeză. Dar, să o luăm de la capăt.

Inițial, era un producător obișnuit care creștea culturi de câmp pe o suprafață de circa două mii de hectare, dintre care 650 în sistemul ecologic și avea în gestiune o fermă de vaci. Își asigurase întreg lanțul, de la materie primă până la comercializarea laptelui, dar soarta îi pregătise o altă cale, mai scrie

Fabrica de vite / Sursa:Agrobiznes.md

„Totul a început în anul 2002, era deja al treilea an în care fabrica de lapte din regiune ne datora circa un milion de lei, bani, din care trebuia să achit salariile angajaților, dar și să asigur activitatea întreprinderii. Acest lucru m-a determinat să risc, dar, la drept vorbind, și să-mi realizez visul. Dintotdeauna îmi doream să produc cașcaval, iar până atunci îmi era greu să mă decid. Înțelegând că altfel nu se poate, am început a planifica afacerea. Nu aveam bani pentru achiziționarea echipamentelor, iar doar acestea pot asigura o producere ca la carte, astfel, am decis să caut parteneri peste hotare. Într-un final, am găsit un partener în Olanda, care avea practică în acest domeniu și care putea acoperi cheltuielile pentru echipament. Am elaborat împreună un plan de afaceri, care a fost aprobat în Olanda în cadrul Ministerului Economiei Naționale. Astfel, utilajul necesar și tehnologia a fost asigurată de partener, iar eu am asigurat infrastructura necesară și materia primă – laptele colectat de la văcuțele din fermă și în 2004 am lansat producerea”, ne-a povestit Vasile Cireș.

Așa a fost inițiată producerea cașcavalului Gouda după tehnologia olandeză, iar Vasile Cireș a fost printre primii fermieri care au aspirat la asemenea standarde. Totodată, acesta a reușit să îmbine perfect producerea ecologică a cerealelor cu cea a cașcavalului 100% natural. Și dacă e să vorbim de calitate, aceasta a fost apreciată și de experți de peste hotare.

Cașcaval 100% natural din Moldova / Sursa:Agrobiznes.md

„În anul 2012 aveam certificarea ecologică națională și internațională pentru cașcaval, astfel, am participat în cadrul unui concurs de profil organizat în Varșovia, Polonia, unde am câștigat locul l pentru calitatea produsului, fiind declarat cel mai bun cașcaval eco. Cereale eco producem din anul 2007. Mai apoi, statul a intervenit cu unele schimbări ce ne-au făcut mult prea anevoioasă certificarea de mai departe, au sistat activitatea Organismul de Certificare internațional. Cu părere de rău, și consumatorii de la noi nu prea înțeleg importanța acestui fapt și m-am oprit doar la producerea cașcavalului 100% natural, cu toate că este produs din materie primă ecologică și ar putea fi numit fără obiecții ecologic”.

Mai multe în articolul Agrobiznes.md


Pub