ANSA: La 13 angajați ai blocului alimentar de la liceul Orizont, filiala Ciocana, s-a depistat Staphylococcus aureus

În rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar de la liceul Orizont, filiala Ciocana, s-a depistat Staphylococcus aureus, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Foto: libertatea.ro

Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Chișinău a inițiat un control inopinat cu desfășurarea anchetei epidemiologice, după ce a apărut informația privind cazurile de boală diareică acută înregistrate la Liceul Teoretic Orizont, filiala Ciocana.

„În trei probe de produse alimentare examinate de către CRDV: salată din roșii și castraveți, chiftele în sos alb, salată (vinegret), pilaf cu carne de bovină, au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistată în chiflele în sos alb.

Conform concluziei finale, în urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, s-a constat că focarul a fost cauzat de infecție adenovirală”, transmit reprezentanții ANSA.

Agenția mai scrie că „toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de proviniență și calitate”.

„Totodată, au fost constatate unele neconformități din domeniul alimentar ce țin de lipsa marcajului pe produsele alimentare, nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chișinău.

Specialiștii DTSA Chișinău au prelevat 26 de probe de bucate gata, 3 probe de materie primă (aripi, fileu de pui și cașcaval), expediind probele la Laboratorul de Încercări al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV). Au fost prelevate, de asemenea probe de la personalul angajat în blocul alimentar, apa din robinet și lavaje de sanitație de pe suprafețe, utilaje, ustensile, etc.

În urma celor constatate la fața locului, pe data de 12.09. 2019 DTSA Chișinău, a emis o Prescripție în domeniul siguranței alimentelor pentru blocul alimentar ca până la primirea rezultatelor oficiale de la laborator să fie efectuate lucrări de ordin sanitar, în special igienizarea și dezinfectarea încăperilor, utilajului, ustensilelor, etc. Prescripția mai prevede elaborarea și implementarea procedurilor operaționale ce țin de controlul sănătății personalului angajat, instruirea , lucrătorilor, evidența procesului tehnologic și trasabilitatea alimentelor.

Întru îndeplinirea Prescripției, administrația liceului Orizont, filiala Ciocana, a informat DTSA Chișinău că pe data de 13 septembrie a fost stopată activitatea blocului alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice și obținerea rezultatelor de laborator, personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor. De asemenea, au fost efectuate lucrările de dezinfecție, deratizare și dezinsecție”, mai transmite ANSA.

Amintim că recent, la filiala Ciocana a liceului „Orizont” au fost depistate 128 de cazuri suspecte cu semne clinice de boală diareică acută, inclusiv o parte cu semne clinice catarale. Vârsta persoanelor bolnave este între 9-35 ani.

Liceul Teoretic Orizont a anuțat că instituția de învățământ a întreprins măsurile necesare în scopul prevenirii răspândirii infecției virale în cadrul tuturor filialelor liceului. Administrația liceului a mai precizat atunci că „la fiecare filială a instituției sunt folosite aceleași produse alimentare, iar în alte filiale adresări similare nu au fost înregistrate”.


Pub