Un nou pas spre vindecarea SIDA

PE SCURT

Săptămâna aceasta a fost anunțată o descoperire care deschide calea către noi cercetări, care ar putea duce într-o bună zi la vindecarea SIDA, anunță Inițiativa Pozitivă, cu trimitere la postul de televiziune belgian, RTBF. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Spitalul Universitar din Gent (UZ Gent).

Azi, SIDA nu mai este considerată o boală mortală, ci o afecțiune cronică. Grație inhibitorilor HIV, maladia este controlată mai bine ca niciodată.

PE LUNG

„Medicamentele împotriva HIV au evoluat enorm în ultimii ani, ceea ce permite pacienților, care iau regulat un comprimat pe zi, să țină virisul sub control de-a lungul întregii vieți. Sistemul imunitar, însă, rămâne afectat. Riscul maladiilor cardio-vasculare și de cancer, sunt, deci, mai ridicate la pacienții seropozitivi”, se menționează în comunicatul de presă emis de UZ Gent.

SIDA în continuare nu poate fi tratat, din cauza virusului care rămâne pentru totdeauna în corpul pacientului.

„Vorbim de o cantitate de virus care nu poate fi detectată, ceea ce face ca acești pacienți să nu mai poată contamina alți oameni. Dar, cu toate acestea, întotdeauna rămâne o cantitate mică de virus în corp – numit rezervor viral, ceea ce provoacă o reapariție masivă a virusului în cazul încetării tratamentului”, completează cercetătorii.

De aceea, e necesar ca virusul să fie eliminat complet din organism. Ceea ce până acum a fost imposibil, deoarece nu se cunoștea unde anume se ascunde acest rezervor al virusului.

În acest context, ceea ce au făcut cercetătorii belgieni, Dr Marie-Angélique De Scheerder și prof. Dr Linos Vandekerckhove, este de-a dreptul fenomenal: ei au putut localiza rezervorul viral, analizând virusul la 11 pacienți voluntari, care au încetat tratamentul pentru o perioadă scurtă, pentru a da posibilitate virusului să reapară.

„Dacă pacientul întrerupe tratamentul cu inhibitorii HIV, virusul poate reapărea din celulele respective, provocând o creștere a încărcăturii virale. Studiul nostru a arătat că, contrar a ceea ce se credea până acum, celulele imunitare care se divizează mult sunt coresponsabile de acest rezervor viral. Noi arătăm, de asemenea, că reculul viral nu provine dintr-un singur organ sau un tip specific de celule (cum ar fi sângele, ganglionii limfatici și țesutul intestinal)”, completează cercetătorii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare