Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT

Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Dumitru Robu a menționat că există bănuieli rezonabile precum deputatul Vladimir Cebotari, în anul 2013, folosindu-se de situația de serviciu, reprezentând interesele unui grup criminal, a contribuit direct la preluarea controlului asupra întreprinderii de stat Aeroportul internațional Chișinău prin inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea aeroportului, cu scopul bine determinat de predare în concesiune a activelor întreprinderii de stat agentului economic creat și afiliat grupului criminal.

PE LUNG

„Obiectul investigației îl reprezintă acțiunile unui grup de persoane atât identificate cât și neidentificate, din care face parte și deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Vladimir Cebotari, care, activând în funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, conform Hotărârii Guvernului nr. 382 din 12.06.2013, fiind persoană cu funcții de demnitate publică, căreia într-o instituție de stat i-au fost acordate permanent sau prin stipularea legii drepturi și obligații, contrar Hotărârii Guvernului nr. 476 din 4 iulie 2012 „Pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile standard și condițiile generale de selectare a partenerului privat”, Hotărârii Guvernului nr. 321 din 30 mai 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a condițiilor concesionării acestora și a cadrului normativ ce reglementează activitatea acestuia, a comis abuz de serviciu”, se arată în informația prezentată.

În contextul celor menționate, procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității parlamentare și încuviințarea pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală a deputatului Vladimir Cebotari.

Pe de altă parte deputatul Vladimir Cebotari a declarat că este vorba despre „producerea dosarelor la comandă, iar actuala guvernare vrea „să închidă gura contracandidaților din campania electorală pentru alegerile locale din octombrie”. Totodată, el i-a cerut prim-ministrei Maia Sandu să solicite demisia ministrului Năstase „care face răfuială politică”.

„Eu nu am ce ascunde, nu există niciun secret în acest dosar. După declarațiile domnului Năstase, speram că voi fi invitat la audieri, la discuții. Să fie foarte clar la toată lumea de ce sunt acuzat. Sunt acuzat că am fost membru al unei comisii care a efectuat o evaluare tehnică. Prima hotărâre de guvern în acest sens a fost semnată în 2012, eu nu am avut nicio calitate în acel Guvern. Toate regulile privind contractul de concesionare au fost aprobate printr-o hotărâre de guvern în anul 2013”, a declarat Cebotari.

Membrii fracțiunii Partidului Democrat au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest la solicitarea lui Dumitru Robu.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu votul a 53 de deputați prezenți.

Precizăm că examinarea cererii procurorului general interimar privind ridicarea imunității deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan a fost amânată pentru ședința plenară de joi, 20 septembrie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.