În căutarea vocațiilor în Sărata Veche. Copiii din sat descoperă robotica, fotografia, culinăritul și lemnăritul

PE SCURT

Copiii din satul Sărata veche vor avea șansa să participe la ateliere de robotică, fotografie, prelucrarea lemnului și artă culinară la centrul de pregătire vocațională care a fost inaugurat recent.

Fiind dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, Centrul va oferi pentru aproximativ 120 de copii supraveghere, instruire și un program de dezvoltare personală în afara orelor de studii, promovând incluziunea socială a copiilor din familii social-vulnerabile. Centrul se află chiar în incinta Gimnaziului „Grigore Vieru” din satul Sărata Veche.

PE LUNG

Copiii se declară entuziasmați de noile oportunități și spun că frecventează tot felul de activități de două ori pe săptămână. Aceștia lucrează cu lemnul, învață să gătească, învață bazele roboticii, iar în ziua deschiderii centrului, pe 18 septembrie, aceștia au participat și la un atelier de fotografie susținut de Natalia Gârbu.

Membrii Asociației părinților din Sărata Veche susțin că sunt liniștiți știind că elevii își vor petrece timpul în mod util și că vor fi supravegheați. „Le mulțumim finanțatorilor pentru aceste condiții bune și pentru instruirea copiilor noștri”, a menționat Ina Maciura, președinta Asociației părinților.

Primara comunei Sărata Veche, Maria Galiț, a dezvăluit că deschiderea centrului a fost un vis al întregii localități. „Este o sărbătoare mare. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru un viitor mai bun al copiilor noștri. Mă bucur că visul nostru s-a realizat. Ani la rând am observat cum elevii nu au unde și cum să-și ocupe timpul liber. Ne-am gândit că avem spațiu, avem profesori bine pregătiți, am găsit și surse de finanțare și ne-am propus să îi ajutăm pe elevi să capete niște abilități cu care să pășească mai sigur în viață”, a menționat primara. „Nu trebuie să fie toți cu studii superioare, dar să fie oameni fericiți care să-și poată câștiga traiul decent la ei acasă”, a adăugat Maria Galiț.

Ce povestesc copiii

Stanislav Pușcă este elev în clasa a 5-a și spune că este pasionat de Lego și îi place să creeze obiecte noi. „Eu acum inventez un cățeluș care poate să se ridice, să se miște, să latre. Cred că o să ne prindă bine în viață ce facem noi aici. Când voi crește mare, vreau să fiu director de ceva sau inventator. Încă nu m-am decis”, mărturisește băiatul. Stanislav merge la centrul de vocație de două ori pe săptămână și petrece acolo aproximativ două ore.

Anastasia Galiț are 11 ani și participă la atelierul de culinărie. „Data trecută am făcut tăiței de casă cu sos. Aici ni se explică totul în detalii. Mai facem și gafe. Ba e prea puțină sare, ba e prea multă. Noi după ce gătim, mâncăm. Suntem vreo 40 de fete și vreo 20 de băieți. Ne place mult”, spune eleva.
O altă elevă, Elena Moiseeva, frecventează atelierul de robotică de două pe săptămână. „De obicei, construim mașini, albinuțe. Această mașinuță, de exemplu, merge, se oprește, scoate sunete”, ne explică Elena care învață în clasa a 3-a.

Centrul este deschis grație unui grant oferit în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

„Importanța centrului nu trebuie subestimată”

Parascovia Munteanu, directarea programului de dezinstituționalizare și dezvoltare comunitară din cadrul Asociației Keystone Moldova, a menționat faptul că, în viitor, numărul atelierelor pentru participanți va crește, în funcție de interesul copiilor. „Nu am avut dificultăți în lucru. Am venit doar cu niște sfaturi și îndrumări în legătură cu documentele care să reglementeze activitatea acestui centru vocațional. Dragi copii, vă doresc să aveți cât mai mult timp pe care să-l petreceți la centru”, a mai spus aceasta.

Inaugurarea centrului vocațional în Sărata Veche reprezintă un motiv de mare bucurie, a subliniat Petru Culeac, directorul executiv al fundației Soros în R. Moldova. „Trebuie să ne bucurăm de orice realizare frumoasă, chiar dacă vedem în jur multe probleme. Să știți că sunt onorat să fiu astăzi, la această lansare. Importanța acestui centru nu trebuie subestimată. Va oferi servicii educaționale de calitate tuturor beneficiarilor, iar numărul acestora este destul de mare. Astfel, se creează oportunități pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor”, a declarat Petru Culeac.

Înainte de deschiderea centrului de vocație, elevii Gimnaziului „Grigore Vieru” au fost întrebați ce tip de activități și-ar dori. „Eu văd că elevii vin cu mare plăcere la aceste ateliere și cel mai frecventat este cel de artă culinară. Îmi pare bine că vom avea fotografi, lemnari, bucătari buni și pasionați de ce fac”, a spus Aliona Răilean, directoarea gimnaziului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.