/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

Rezultatele anchetei de la „Orizont”: Bacterii coliforme în mâncare și 13 angajați pozitivi la „Staphylococcus”

missing
19 septembrie 2019, ora 20:43

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a făcut publice rezultatele investigației realizate la liceul privat „Orizont” din sectorul Ciocana, unde, săptămâna trecută,  peste o sută de elevi s-au adresat pentru ajutor medical.

În rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar al liceului s-a depistat „Staphylococcus aureus”. În patru probe de produse alimentare examinate (salată din roșii și castraveți, chiftele în sos alb, salată (vinegret), pilaf cu carne de bovină) au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă „Staphylococcus aureus” a fost depistată în chiftele în sos alb, anunță ANSA.

În urma investigațiilor de laborator și a informației de la Centru de Sănătate Publică s-a constatat că focarul de boală a fost cauzat de o „infecție adenovirală”.

ANSA susține că în timpul inspecției inopinate la „Orizont” s-a stabilit că toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de proveniență și calitate, dar au fost constatate unele neconformități ce țin de lipsa marcajului pe produse și nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chișinău.

De asemenea, din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.

În urma celor constatate, a fost emisă o prescripție în domeniul siguranței alimentelor pentru blocul alimentar: să fie efectuate lucrări de ordin sanitar, în special igienizarea și dezinfectarea încăperilor, utilajului, ustensilelor. Prescripția mai prevede elaborarea și implementarea procedurilor operaționale ce țin de controlul sănătății personalului angajat, instruirea lucrătorilor, evidența procesului tehnologic și trasabilitatea alimentelor.

Administrația liceului „Orizont” a informat că pe data de 13 septembrie a fost stopată activitatea blocului alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice, personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor. De asemenea, au fost efectuate lucrările de dezinfecție, deratizare și dezinsecție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram