‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
22.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaExporturile moldovenești în România le depășesc de aproape două ori pe cele în tot...

Exporturile moldovenești în România le depășesc de aproape două ori pe cele în tot spațiul CSI

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

România își consolidează statutul de cel mai mare importator de mărfuri moldovenești. Volumul mărfurilor moldovenești livrate pe piața românească a crescut cu 8,8% și s-a cifrat la 448,25 milioane de dolari, ceea ce reprezintă o pondere de 28,34% din total față de 26,87% în primele șapte luni din anul trecut. De remarcat că exporturile în România le depășesc de aproape două ori pe cele în tot spațiul CSI, unde au ajuns mărfuri moldovenești în valoare de 233 milioane de dolari, scrie economica.md.

În general, după cum a fost anticipat, raporturile comerciale cu unii din cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova, au încetinit în primele șapte luni ale anului. Deși, per total este înregistrată încă o creștere a exporturilor cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, aceasta nu se referă și la o serie de parteneri comerciali importanți ai Republicii Moldova.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, este vorba, în primul rând, de statele Uniunii Europene, în cazul cărora exporturile moldovenești s-au redus cu 1,83%. Scăderea se datorează, în special reducerii livrărilor de mărfuri pe piața Italiei, al doilea cel mai mare importator de mărfuri moldovenești, cu aproape 10%.  Deși a rămas în continuare pe locul doi în topul țărilor care importă mărfuri din R. Moldova, ponderea Italiei s-a redus de la 11,54 la 10,6%. O scădere și mai pronunțată, de aproape 36%, a fost înregistrată în cazul Marii Britanii.

În cazul Comunității Statelor Independente, în pofida unei sporiri nesemnificative a exporturilor către Federația Rusă, a fost înregistrată o scădere și mai mare a exporturilor, cu peste 5%. Au scăzut cu 15% livrările în Belarus, cu 11% în Ucraina și cu 45% în Kazhstan. De remarcat că este vorba despre partenerii doi, trei și patru ai Republicii Moldova pe piețele CSI.

Pe de altă parte, cresc într-un ritm intens raporturile comerciale cu Turcia. În primele șapte luni în această   țară, cu care în 2017  a fost încheiat un acord de liber schimb, au ajuns de 2,3 ori mai multe mărfuri moldovenești decât în aceeași perioadă a anului trecut. Drept urmare, ponderea pieței turcești  în totalul exporturilor din țara noastră a crescut de la 3,57% la 7,93%.

În total, în ianuarie-iulie 2019 exporturile de mărfuri moldovenești s-au cifrat la 1,58 miliarde dolari, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2018 cu 3,1%. Cele mai multe mărfuri au ajuns în România (28,34% din total), Italia (10,16%), Germania (8,9%), Federația Rusă  (8,35%) și Turcia (7,93%).

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›