(video/update) Audieri publice privind cauzele mirosului urât din Chișinău și poluarea râului Bîc

(update 12:37) Activistul Sergiu Postică s-a arătat extrem de nemulțumit de mersul audierilor, afirmând că nu s-au prezentat nicio concluzie și nicio soluție eficientă și a cerut demisii la nivel înalt.

(update 12:37) Activistul Sergiu Postică s-a arătat extrem de nemulțumit de mersul audierilor, afirmând că nu s-a prezentat nicio concluzie și nicio soluție eficientă. Mai mult, acesta a cerut demisii la nivel înalt, fiind nemulțumit de faptul că pentru „criza de mediu” în care ne aflăm, nimeni nu se simte vinovat.

(update 11:35) Reprezentantul unei companii de producere a alcoolului recunoaște că în preajma fabricii persistă o „aromă de pâine fermentată” și insistă că este o diferență mare între mirosul din oraș și cel din preajma întreprinderii. De asemenea, el susține că fabrica dispune de o instalație menită să capteze acest miros, însă aceasta nu funcționează așa cum se așteaptă și promite că intreprinderea urmează să doteze fabrica cu un utlilaj mult mai eficient de captare a acestui miros.

(update 11:20) Profesorul Constantin Bulimaga de la Institutul de Ecologie şi Geografie, susține că laboratorul pe care îl conduce a făcut cercetări pe o perioada lungă pe toată lungimea râului Bâc și afirmă că din anul 2017 debitul de apă din acest râu s-a micșorat de 10 ori. Ce ține de Stația de epurare, profesorul Bulimaga dă vina pe „anumite întreprinderi”, care sunt obligate prin lege să asigure procesul tehnologic cu stații de preepurare, însă nu respectă acest lucru, și anume ele deversează în Stația de epurare concentrații mari de poluanți care sunt în stare să scoată din functiune nămolul activ.

Chimistul precizează că în anii '90,, în stația de epurare erau deversate peste 340 mii metri cubi de apă reziduală zilnic, iar astăzi deversările sunt de trei ori mai mici, însă concentrația substanțelor poluante(detergenți reziduuri tehnice, etc.) s-a mărit de mai multe ori, ceea depășește cu mult normativul acceptat de Stația de epurare și, prin urmare, suprasolicită capacitatea acesteia.

Profesorul a mai adăugat că orice deversare este în stare să stopeze procesul biologic, prin urmare, deversările trebuie să corespundă capacității bioreactoarelor.

(update 10:40) Arcadie Rusnac, șeful Departamentului asigurarea și controlul calității din cadrul „Apă-Canal Chișinău”, susține că este nevoie de modificat legislația, pentru a nu permite oricărui agent economic să deverseze deșeuri în stația de epurare. De asemenea, Rusnac susține că fondurile de întreținere a stației de epurare, sunt insuficiente.

(update 10:30) Directorul „Apă-Canal Chișinău”, Valeriu Meșca, recunoaște că tehnologia de uscare a nămolului nu a fost una corectă, iar acest lucru a dus la funcționarea defectuoasă a geotuburilor.

(update 10:20) Directorul Agenției naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pînzaru, a declarat că agenția a examinat calitatea aerului din zona rezidențială, inclusiv la solicitarea procuraturii, fiind examinate acele subtsanțe chimice care ar pot fi emanate de intreprinderi în procesul de producere. Rezultatele analizelor au arătat că nivelurile de hidrogen sulfurat sunt depășite de câteva ori. Aceste concentrații sunt extrem de mari în nămol și în ape, cu care oamenii irigă câmpurile, iar produsele nu mai pot fi consumate.

(10:00) Astăzi, 18 septembrie, Comisia mediu și dezvoltare regională desfășoară audieri publice privind elucidarea complexă a circumstanțelor ce au influențat poluarea aerului în municipiul Chișinău și localitățile adiacente, precum și agravarea situației ecologice a râului Bîc.

La ședință au fost invitați reprezentanți ai conducerii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Academiei de Științe a Moldovei, primarul general interimar al municipiului Chișinău, directorul general al Întreprinderii SA „Apă-Canal Chișinău”, șeful Stației de Epurare a Apelor Uzate din municipiului Chișinău, precum și membrii organizațiilor de mediu interesați de subiect.

UNIMEDIA amintește că acum câteva săptămâni, un miros insuportabil s-a lăsat peste Chișinău, iar de atunci responsabilii pasează vina de la unul la altul. Deși se intuiește că ar fi vorba de o defecțiune a Stației de Epurare, reprezentanții Apă-Canal Chișinău au venit cu o reacție și au comunicat că, la moment, Stația de Epurare (SE) lucrează la parametrii normali, iar deversări și transportări de nămol nu există.

Pe cazul mirosului neplăcut din Chișinău Procuratura Generală a deschis două procese penale, pentru elucidarea complexă a cicumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.


Pub