Premii neargumentate și vacanțe de sute de mii de lei din banii statului, pentru fostul șef al Moldtelecom. APP prezintă neregulile depistate în urma auditului

Fostul șef al Moldtelecom, Dan Mitriuc, ar fi beneficiat de premii neargumentate în valoare de 250 mii lei, iar de sărbători și-ar fi organizat vacanțe de sute de mii de lei din banii statului, în diferite colțuri ale lumii. Acestea și alte ilegalități au fost prezentate, astăzi, de Agenția Proprietății Publice (APP).

Foto: UNIMEDIA

Potrivit directorului general al APP, Eugeniu Moraru, S.A. Moldtelecom a avut parte de un management defectuos începând cu anul 2012 și până în prezent. Astfel, conducerea companiei de telecomunicații a promovat anumiți agenți economici, oferindu-le monopolul în procesul de colaborare și a favorizat încheierea unor contracte vădit nefavorabile pentru interesele financiare ale Moltdelecom.

Totodată, Moldtelecom a încheiat un contract exclusiv de plasare a publicității la tv și radio, mijloacele financiare fiind direcționate către un singur holding media, iar alte posturi media fiind discriminate în acest sens.

De asemenea, Moldtelecom a sponsorizat organizarea K1, fiind alocate 2,5 milioane lei în 2018 și 1,2 milioane lei în 2019.

Conducerea Moldtelecom este acuzată și de utilizarea resurselor companiei în scopuri personale. „Fostul conducător al companiei a beneficiat, în 2019, de premii neargumentate, fiind majorați în mod artificial indicatorii de performanță ai Moldtelecom. Astfel, acestuia i-a fost acordat un premiu în mărime de 6 salarii medii ale lui, ceea ce constituie circa 250 mii lei, pentru că ar fi asigurat un profit net al companiei mai mare cu 288% comparativ cu venitul planificat, precum și i-a fost majorat salariul de funcție”, a punctat Eugeniu Moraru.

Și vacanțele șefilor de la Moldtelecom au fost plătite din banii statului, se constată în auditul Agenției Proprietății Publice. „În unele cazuri, deplasările au fost efectuate în scopuri personale, însă cu cheltuieli din partea companiei. Una dintre ele, efectuată de fostul director general și fostul director financiar, a avut loc în perioada 6-10 martie 2019, în Dubai, cheltuielile totale constituind 125 mii lei, cu pretextul de a face cunoștință cu un dezvoltator IT. Însă este evident că nu au fost întreprinse acțiuni de serviciu sau întâlniri de afaceri. Cazarea a avut loc în unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Dubai, pe litoral, în camere de lux, prețul pentru una constituind peste 660 euro per noapte. Prețul declarat pentru biletele de avion a fost de 1.000 de euro pentru fiecare, adică un preț dublu față de cel standard, ceea ce înseamnă, de fapt, că au fost achitate bilete pentru 4 persoane”, a relatat Moraru. Alte deplasări neargumentate în scop turistic au fos efectuate de fostul director general al companiei de telecomunicații în Amsterdam, Tel Aviv, Berlin, fiind cheltuite peste 400.000 lei din contul Moldtelecom.

Directorul Agenției Proprietății Publice declară că schemele frauduloase sunt bine puse la punct de peste 10 ani, iar în acestea sunt implicați și funcționari de rang înalt.

Reamintim că Dan Mitriuc şi-a prezentat demisia din proprie inițiativă, la 4 iulie curent. Acesta a ocupat funcția de director al Moldtelecom începând cu 11 aprilie 2016.


Pub