Igor Dodon a avut o întrevedere cu Secretarul General al OSCE Thomas Greminger. Subiectele discutate

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere cu Thomas Greminger, Secretar General al OSCE, care se află într-o vizită în țara noastră.

În cadrul dialogului au fost examinate mai multe subiecte cu privire la procesul intern de consolidare a democrației, reglementarea problemei transnistrene, precum și asistența OSCE în procesul de retragere și distrugere a munițiilor ruse din Transnistria.

PE LUNG

„Am salutat prezența înaltului oficial în țara noastră, subliniind că OSCE, în calitate de mediator, este un partener-cheie al Republicii Moldova în soluționarea diferendului transnistrean, precum și în oferirea asistenței și expertizei necesare în domenii legate de drepturile omului, statul de drept și societatea civilă”, se arată într-un mesaj al șefului statului.

Igor Dodon a relatat despre politica „pașilor mici” și progresele realizate pe 6 probleme din pachetul celor 8 puncte, propuse de instituția prezidențială în anul 2017 și Protocolul de la Berlin, semnat în 2016. „Un succes semnificativ în domeniul respectiv poate fi considerat faptul că, începând cu 16 septembrie, oficialii moldoveni pot merge nestingherit în regiunea transnistreană în vizite private”, a menționat oficialul.

Președintele Dodon a calificat inițiativa părții ruse de relansare a procesului de distrugere a munițiilor depozitate în localitatea Cobasna, drept foarte binevenită și un pas bun în contextul reglementării politice a problemei transnistrene.

„Am exprimat speranța că sub egida OSCE acest proces ar putea fi realizat în termeni restrânși și cu eficiență maximă”, a adăugat șeful statului.

Precizăm că Secretarul General al OSCE Thomas Greminger vizitează Moldova între 17 și 19 septembrie pentru discuții cu oficiali de rang înalt de la Chișinău și conducerea politică de la Tiraspol.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.