Moldova şi Rusia au fost condamnate la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului
Social 18 septembrie 2019, 16:10 | 1202

O nouă zi și noi procese pierdute la CEDO. De această dată, Înalta Curte de la Strasbourg a condamnat Republica Moldova, de rând cu Rusia, în două cauze care se referă la regiunea transnistreană. Reclamanții sunt doi oameni care au fost predați structurilor nelegitime de urmărire penală din stânga Nistrului chiar de către autoritățile din Chișinău. Mai exact, este vorba despre Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, adică predecesorul Centrului Naţional Anticorupţie, și Inspectoratul de Poliție Ciocana.

Potrivit Asociației Promo-LEX, care i-a reprezentat pe reclamanți la CEDO, judecătorii au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a NU fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și a dreptului la libertate și siguranță. În primul caz, Negruță versus Moldova și Rusia, reclamantul a fost reținut în iunie 2011 în orașul Rezina de către ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. Mai apoi, el a fost predat miliției din regiunea transnistreană pentru că aceasta avea pornit un dosar penal pe numele bărbatului. Până în octombrie 2014, a fost deținut în condiții inumane și degradante în pușcăria de la Hlinaia, raionul Grigoriopol. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ajuns la concluzia că autoritățile de la Chişinău, care urmau să controleze situația în momentul arestării reclamantului, NU au împiedicat reținerea lui de către cei din stânga Nistrului, care ulterior l-au condamnat şi băgat în închisoare. În consecinţă, CEDO a dispus încasarea sumei de 15.000 de euro drept prejudicii morale, dintre care 5.600 din contul Republicii Moldova și 9.400 din cel al Rusiei, dar şi a 1.900 de euro pentru reprezentarea în instanţa de judecată.

În cea de-a doua cauză, Filin versus Moldova și Rusia, reclamantul a fost reținut în apartamentul său din Chișinău de către persoane care au spus că sunt de la Inspectoratul de Poliție al sectorului Ciocana. Peste jumătate de oră, bărbatul a ajuns în arestul miliției din oraşul Dubăsari, controlat de administrația separatistă. În octombrie 2009, el a fost condamnat la opt ani de detenţie şi a stat până în martie 2015 în aceeaşi puşcărie de la Hlinaia. Curtea de la Strasbourg a menționat că nu a primit un răspuns univoc de la Guvernul Republicii Moldova cu privire la modalitatea prin care angajații miliției transnistrene au putut traversa mai multe posturi de control. Prin urmare, CEDO a constatat că executivul de la Chişinău NU a depus suficient efort pentru a împiedica transferul reclamantului în locurile de detenție din stânga Nistrului. În consecinţă, judecătorii au dispus încasarea sumei de 20 de mii de euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 8.000 din contul Republicii Moldova și 12.000 de la ruşi. Alte două mii de euro trebuie plătite pentru reprezentarea în instanţă a reclamantului.

Amintim că, marţi, CEDO a mai condamnat Federația Rusă pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Înalta Curte de la Strasbourg a dispus achitarea unor despăgubiri de peste 130 de mii de euro pentru patru școli cu predare în grafie latină din stânga Nistrului. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie