02:01:45 29.03.2024
Stiri

Fiecărui profesor de la Universitatea Agrară îi revin doi studenți și un îngrijitor de încăperi: Ministerul cere revizuirea activităţii instituției de învățământ superior

Social 18.09.2019 16:40 Vizualizări1032 Autor: Ziarul National
Fiecărui profesor de la Universitatea Agrară îi revin doi studenți și un îngrijitor de încăperi: Ministerul cere revizuirea activităţii instituției de învățământ superior Moldpres


Mai multe probleme ce ţin de activitatea Universităţii Agrare de Stat din Moldova (UASM) au fost examinate la ședința Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională, desfăşurată la începutul săptămânii curente. La reuniune, conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a cerut revizuirea ofertei educaționale a universităţii și optimizarea cheltuielilor instituționale.

„Din documentele oficiale de care dispune ministerul, rezultă că fiecărui profesor îi revin pentru instruire circa doi studenți, iar fiecărui profesor îi revine un îngrijitor de încăperi. În total, universitatea are angajați 57 de portari, 38 de îngrijitori de încăperi, alți 44 îngrijitori de WC-uri, 21 de măturători. Cheltuielile de salarizare a acestor angajați se ridică la suma de circa 260 de mii de lei lunar. O altă cheltuială majoră constă în plata pentru energia electrică. Astfel, pentru luna iunie curent, MADRM a primit spre achitare facturi de plată în sumă de 365 de mii de lei. În opinia mea, cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea Agrară se aliniază celor de la universitățile din Occident. Trebuie să vă implicați în optimizarea cheltuielilor pentru servicii, optimizarea personalului de conducere și celui auxiliar, să eliminați orice conflict de interese ce are la bază angajarea în bază de rudenie”, a declarat ministrul de resort, Georgeta Mincu, citată de „Moldpres”.

De asemenea, agenda întrunirii a inclus subiecte ce se referă la procedurile de achiziții publice, fiind accentuată necesitatea utilizării unui ghid pentru aceste proceduri, eficiența materialelor didactice și științifice, precum și revizuirea contractelor de arendă.

În acest context, Georgeta Mincu a reamintit că „în perioada 2017 – 2019, au existat mai multe prescripții înaintate de Inspecția Financiară, însă la MADRM nu s-a găsit niciun plan de lichidare a iregularităților depistate. „Am creat o comisie de audit intern, în care vom convoca și reprezentanți ai societății civile. Fiecare instituție trebuie să aibă grijă și să cheltuiască responsabil banii statului”, a subliniat oficialul.

Ca urmare, ministrul a recomandat instituției să revizuiască oferta educațională a universității, conform necesităților pieței muncii, precum și ale sectorului privat care activează în domeniul agroalimentar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md