17:15:02 28.03.2024
Stiri

De ce nu a fost ARESTAT directorul „Sputnik Moldova”? „Intuiesc că marți telefoanele unor procurori s-au supraîncălzit. Stresul de la Procuratura Generală nu trebuie să ne mire”

Politică 18.09.2019 18:30 Vizualizări1898 Autor: Ziarul National
De ce nu a fost ARESTAT directorul „Sputnik Moldova”? „Intuiesc că marți telefoanele unor procurori s-au supraîncălzit. Stresul de la Procuratura Generală nu trebuie să ne mire” deschide.md


Directorul Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuk, care ar fi implicat în frauda bancară, alături de Marina Tauber și Reghina Apostolova, nu a fost reținut de procurorii anticorupție, iar acest lucru nu este deloc întâmplător, consideră analistul politic Petru Bogatu.

„Intuiesc că marți telefoanele unor procurori, suprasolicitate până peste poate, s-au supraîncălzit. Stresul de la Procuratura Generală nu trebuie să ne mire. „Dreptul telefonic”, după cum era poreclită sub sovietici imixtiunea puterii în justiție, funcționează perfect și astăzi în ciuda „marelui cataclism geopolitic” numit dispariția URSS, pe care îl deplângea acum câtva timp Vladimir Putin. Frământarea oamenilor legii este explicabilă. În a doua zi a săptămânii curente aceștia au deschis Cutia Pandorei. Au fost reținute legislatoarele Reghina Apostolova și Marina Tauber. Procurorii au descins în birourile și la domiciliile altor persoane suspectate de implicarea în furtul miliardului. Inițial presa a relatat că fusese arestat Vladimir Novosadiuk, directorul platformei Sputnik Moldova. Nu-mi venea să cred urechilor. Se configura o știre bombă”, scrie acesta într-un editorial pentru deschide.md.

Potrivit lui Bpgatu, Novosadiuk nu ar fi „un simplu figurant în dosarul devalizării băncii”. „În comparație cu peștii de apă dulce gen Reghina Apostolova sau Marina Tauber, el pare un cogeamite rechin. Nu zăbavă, însă, Procuratura Generală a infirmat informațiile potrivit cărora acesta fusese închis. Totul s-a limitat la niște percheziții. Deocamdată nu se pune problema reținerii sale, au explicatautoritățile. Novosadiuka recunoscut că este urmărit penal pentru fraudă și spălare de bani prin structurile lui Ilan Șor. Dacă ținem seama de calibrul lui Novosadiuk, clemența de care a dat dovadă justiția față de el ridică întrebări”.

Acesta spune că, spre deosebire de Marina Tauber și Reghina Apostolova, actualul director de la „Sputnik” pare o piesă grea în furtul miliarului. „Raportul Krolldemonstrează că el a jucat un rol important în devalizarea băncilor. Novosadiuk este unul dintre fondatorii și acționarii potenți ai Unibank. Este simptomatic faptul că perchiziția de la biroul lui Novosadiuk a stârnit mare îngrijorare în unele cercuri de peste hotare. Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, bunăoară, s-a arătat impaci6entat în legătura cu anchetarea directorului agenției Sputnik Moldova. Reacția sa nu are de asemenea cum să ne surprindă. OSCE, chit că-i organizație internațională, se află la cheremul Moscovei, după cum amintea deunăzi Vladimir Socor. Este limpede că aceasta s-a pus în mișcare la comanda Kremlinului. Mai cu seamă că și MID-ul a lăsat să se întrevadă că ar fi puternic tulburat de ceea ce i se întâmplă directorului Sputnik Moldova. Agitația Moscovei poate fi înțeleasă. Vladimir Novosadiuk nu-i te miri cine. El conduce o structură cheie a propagandei oficiale a Kremlinului.

Având în vedere toate acestea, reținerea sau anchetarea unui reprezentant de frunte al unei structuri guvernamentale ruse pentru implicarea în devalizarea băncilor îi strică lui Putin toate jocurile sale de-a lupta cu oligarhul cel rău din R. Moldova. Implicarea directorului platformei Sputnik Moldova confirmă indirect suspiciunile mai vechi potrivit cărora sforile ruinării deliberate a sistemului bancar din R. Moldova au fost trase de serviciile secrete ruse. Cu alte cuvinte, reținerea lui nu convine multora din mai multe motive. Demască implicarea Rusiei în jaf, îi discreditează pe unii dintre actualii politicieni de la putere legați în trecut cu fostele guvernări și, în fine, riscă să dea în vileag niște taine compromițătoare, păzite cu strășnicie de serviciile secrete”, a adăugat Bogatu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md