Nereguli de milioane la Moldtelecom: Bani publici, cheltuiți în interese personale

Anticoruptie.md
18/09/2019
unite.md

Fosta conducere a întreprinderii de stat Moldtelecom ar fi folosit, în ultimii trei ani, bani publici în interese personale și ale partidului de la guvernare, atribuindu-și premii nejustificate și sponsorizând evenimente, organizate de apropiații Partidului Democrat. Pretinsele nereguli au fost făcute publice, miercuri, într-o conferință de presă, de șeful Agenției Proprietății Publice (APP), Eugen Moraru.   

Potrivit lui Moraru, fostul director de la Moldtelecom, Dan Mitriuc, ar fi primit premii nejustificate în sumă de 250 de mii de lei.„Fostul conducător al companiei a beneficiat, în 2019, de premii neargumentate, fiind majorați în mod artificial indicatorii de performanță ai Moldtelecom. Astfel, acestuia i-a fost acordat un premiu în mărime de 6 salarii medii de-ale lui, ceea ce constituie circa 250 mii lei, pentru că ar fi asigurat un profit net al companiei mai mare cu 288% comparativ cu venitul planificat, precum și i-a fost majorat salariul de funcție”, a declarat șeful APP.

Moraru a mai acuzat foștii șefi de la Moldtelecom că sub pretextul deplasărilor de serviciu, aceștea călătoreau în scopuri personale. „În perioada 6-10 martie 2019,  fostul director general și fostul director financiar au călătorit în Dubai sub pretextul de a face cunoștință cu un dezvoltator IT. Cazarea a avut loc în unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Dubai, pe litoral, în camere de lux, prețul pentru una constituind peste 660 euro per noapte. Prețul declarat pentru biletele de avion a fost de 1.000 de euro pentru fiecare, adică un preț dublu față de cel standard, ceea ce înseamnă, de fapt, că au fost achitate bilete pentru 4 persoane. În total, din banii statului s-au cheltuit 125 de mii de lei. S-a constatat că această deplasare nu a avut nimic comun cu activitatea companiei. Aceasta nu a fost  singura călătorie, achitată din banii statului. Fostul director a mai călătorit în Amsterdam, Tel Aviv, Berlin, fiind cheltuite peste 400.000 lei din contul Moldtelecom, iar aceste deplasări nu au adus niciun beneficiu companiei”, a spus șeful APP.

Moraru a mai acuzat fosta conducere de la Modtelecom că ar fi direcționat banii publici și în interesele unor fruntași ai PDM. Astfel, întreprinderea a încheiat un contract exclusiv de plasare a publicității la tv și radio, mijloacele financiare fiind direcționate către un singur holding media, care aparține lui Vladimir Plahotniuc. Totodată, a sponsorizat organizarea, de către Dorin Damir, finul de cununie al lui Plahotniuc, a galelor K1, cu 2,5 milioane lei, în 2018, și 1,2 milioane lei, în 2019.

Amintim că, Dan Mitriuc a fost desemnat în funcția de director al Companie Moldtelecom, la 11 aprilie 2016, de unde a demisionat, la 4 iulie 2019, după instalarea noii guvernări.

Anticoruptie.md
18/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii