vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
Acasă Articole Vitalie Țiganu: Pentru că ne dorim să educăm specialiști buni, alegem să investim în ei

Vitalie Țiganu: Pentru că ne dorim să educăm specialiști buni, alegem să investim în ei

0
Vitalie Țiganu: Pentru că ne dorim să educăm specialiști buni, alegem să investim în ei

Vadalex Agro are la moment peste 100 de angajați, dintre care mai mult de jumătate sunt tineri. Cum reușesc să identifice și să motiveze tinerii ca aceștia să se angajeze și să rămână acasă, am discutat cu Vitalie Țiganu, directorul general al companiei, care a enumerat principalele calități și capacități pe care trebuie să le dețină un tânăr specialist pentru a se angaja la una dintre cele mai mari companii distribuitoare din Republica Moldova.

Problema angajării tinerilor în câmpul muncii este una actuală, iar orice companie care își dorește să se dezvolte rapid și stabil trebuie să angajeze specialiști tineri, susține Vitalie Țiganu.

„Compania Vadalex Agro acordă o atenție deosebită subiectului angajării tinerilor specialiști, deoarece aceștia au motivație, doresc să se realizeze, să acumuleze experiență, sunt plini de forțe, iar pentru compania noastră este destul de important să identificăm acești tineri, capabili să aducă un plus valoare și să contribuie la dezvoltarea companiei”.

Cum identificați tinerii specialiști?

„Angajarea noilor colaboratori se realizează prin mai multe metode. În primul rând, avem un parteneriat cu o companie specializată în selectarea angajaților conform profilului pe care îl elaborăm, în dependență de specialiștii de care are nevoie compania. Astfel, compania identifică potențialii candidați, care corespund cerințelor schițate de noi. Este destul de complicat să găsești specialiști tineri. În ultima perioadă, avem o lipsă acută de ingineri, agronomi, contabili, manageri. Dacă vorbim strict de domeniul agricol, atunci problema principală este faptul că nu avem tineri dornici de a studia, de a urma o specialitate în domeniul agricol. În acest sens, există doar două opțiuni de a angaja un specialist. În primul caz, identifici un tânăr care are capacități și compania investește în dezvoltarea lui, astfel ca să poată corespunde sarcinilor, sau identifici un specialist deja cu experiență. Compania noastră consideră că, prima variantă este cea mai potrivită. La moment, în cadrul companiei avem 10 persoane tinere în care am investit, după care i-am angajat. Totodată, acest proces durează până la 3 ani, timp în care un tânăr  reușește să se încadreze într-o companie. Tânărul trebuie să urmeze mai mute seminare, traininguri ca să înțeleagă mecanismul de lucru. Există totuși riscul că după ce este instruit, acesta să plece și să nu fie angajat din varii motive. Pentru că ne dorim să educăm specialiști buni, alegem să investim în ei, chiar asumându-ne riscul despre care am pomenit mai sus. Avem tinerii în care am investit și s-au dovedit a fi foarte buni, respectiv banii s-au răscumpărat, iar compania a devenit mai puternică, mai stabilă și  înregistrează un ritm de creștere considerabil”.

Care sunt etapele de angajare și care sunt cerințele generale față de un viitor angajat?

„Tinerii care sunt angajați, sau urmează să fie angajați trebuie să aibă cunoștințe de bază de profil. După care, obișnuim să organizăm un interviu cu candidatul, pentru a cunoaște persoana, dar și în ce măsură poate face față diferitor provocări cu care se va confrunta pe viitor în munca de zi cu zi. Care sunt solicitările și așteptările pe care le are de la viitorul job”.

Cât de viabilă ar fi ideea unor parteneriate dintre companiile angajatoare și instituțiile care pregătesc specialiști?

„Avem un dialog permanent cu instituțiile de învățământ din țară și informăm continuu despre faptul că, compania este gată să angajeze tinerii specialiști, inclusiv oferim posibilitatea de a-și petrece practica de producție, după care le propunem să fie angajați. În perioada practicii avem posibilitatea de a observa în ce măsură un tânăr reușește să facă față cerințelor de lucru. Cu părere de rău, nu prea avem tineri din care să putem selecta pe cei mai buni. Problema principală fiind migrația, tinerii pleacă peste hotare, alții imediat după facultate”.

La moment, compania are nevoie de specialiști?

„Suntem deschiși pentru tinerii care își doresc un job activ. Compania Vadalex Agro este gata să investească în dezvoltarea și instruirea acestora”.

Din experiența pe care o aveți, de ce tinerii după o anumită perioadă renunță să mai activeze și decid să plece peste hotare?

„Evident, o problemă ar fi și salariul pe care îl primește un tânăr specialist. Tinerii trebuie să înțeleagă că, compania investește foarte mulți bani în perioada de adaptare a sa, respectiv acesta nu poate avea un salariu echivalent cu al unui lucrător care are deja experiență sau cu cel din Europa. Deși, avem exemple destul de plăcute cu angajați care lucrează de mai bine de 10 ani în cadrul companiei noastre și nu cred că aceștia vor pleca peste hotare. Mai mult ca atât, avem și experiența unui angajat care a lucrat peste hotare în mai multe țări, dar a revenit acasă și s-a angajat la noi și nu mai vrea să plece, pentru că, spune el, aici are perspectivă. Aceste exemple sunt motivante pentru noi”.

Tinerii care vin de pe băncile Universității, unde mai au de lucru ca să corespundă profilului specialistului pe care îi căutați dvs.?

„În ceea ce privește cunoștințele teoretice, o bună parte dintre ei sunt bine pregătiți mă refer la combaterea organismelor nocive. În schimb, cunosc mai puțin despre etica profesională, management, vânzări”.

Care sunt competențele de care trebuie să dispună un tânăr pentru a fi angajat?

„Cel mai important este ca tinerii să dorească să lucreze, să fie motivați. Totul este în mâinele lor, pentru că au o grămadă de avantaje – sunt tineri, energici, încă neconsumați și nedescoperiți. Totodată, au posibilitatea de a crește profesional. Cred că, este important ca tânărul să simtă susținere din parte colegilor, inclusiv a managerului”.

Care este cheia succesului companiei dvs.?

„Noi reușim datorită managementului corect. Facem totul pas cu pas și încercăm să evităm erorile care ne-ar costa scump. Totodată, compania are un colectiv puternic, prietenos care știe să depășească cu brio toate provocările”.

Ce părere aveți despre agricultura din Moldova?

„Agricultura are perspective mari de dezvoltare, dar totul depinde de oamenii care muncesc în acest sector. Nu știu cât de mult ar putea statul acum să intervină și să susțină, pentru că ne confruntăm cu multe probleme. Eu cred că, statul trebuie să susțină producătorii în limitele posibilităților, dar cel mai important este să nu creeze impedimente pentru dezvoltarea sectorului, să nu elaboreze legi și obstacole pentru fermieri”.

Mesajul dvs. pentru tinerii care sunt în căutarea unui job.

„Trebuie să creadă în ei și în ceea ce pot face cu adevărat. Să nu le fie frică de provocări, încercări pentru că au posibilitatea de a se angaja în companii de succes, au posibilitatea de a se dezvolta și acumula experiență. Dar cel mai important, pot să devină profesioniști de valoare aici, acasă”!

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor interviuri ne propunem să aducem în atenția opiniei publice problema studiilor și a angajării tinerilor în cadrul companiilor agricole din Moldova. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.