Renumitul lanț hotelier Marriott a ajuns în Moldova! Hotelul, alături de primul Business Centru de clasa A+, inaugurate la Chișinău

Două proiecte internaționale de anvergură, premiere pentru țara noastră, au fost inaugurate în data de 14 septembrie la Chișinău. Courtyard by Marriott Chișinău este primul hotel internațional select-service de 4 stele din R. Moldova, adică oferă o gamă largă de servicii la prețuri rezonabile. Alături de acesta se înalță primul Business Centru de clasă A+ din Moldova. Noile proiecte sunt rezultatul eforturilor companiei de construcții și investiții Summa și ale partenerilor acesteia.

Evenimentul de inaugurare a celor două edificii de înaltă clasă a avut loc într-o ambianță plăcută, pe note de muzică clasică interpretată de Moldovan Youth Orchestra. Printre invitații de onoare s-au regăsit reprezentanți ai autorităților din țara noastră, dar și de peste hotare, diplomați, oameni de afaceri, reprezentanții companiilor de construcții și investitorii implicați în aceste două proiecte de anvergură. Oaspeții au vizitat hotelul și au aflat detalii inedite despre construcția acestuia.

Ce noutăți oferă hotelul Courtyard by Marriott Chișinău

Hotelul este parte a celui mai mare lanț hotelier din lume, Marriott International, care cuprinde peste 7000 de proprietăți imobiliare în 130 de țări. Este singurul hotel din țara noastră dedicat celor care călătoresc în scop de afaceri și construirea acestuia i-a costat pe investitori în jur de 10 milioane de Euro.
Courtyard by Marriott Chișinău dispune de 120 de camere standard dotate cu birouri de lucru, WIFI gratuit la viteză înaltă, un restaurant cu meniu inspirat din bucătăria americană. Hotelul oferă și spații pentru organizarea evenimentelor private și corporative, având patru săli cu suprafața totală de peste 160 de metri pătrați.

Noua destinație de afaceri în capitală – Business Centrul de clasă A+

Business Centrul de clasă A+, aflat în imediata apropiere a hotelului, dispune de spații generoase destinate pentru închiriere. Cu un design proaspăt și modern, birourile sunt perfecte pentru afacerile orientate spre viitor.
Suprafața totală închiriabilă este de 30 de mii de metri pătrați, fiind disponibile spații cu suprafețe între 250 și 800 de metri pătrați.
Business Centrul a fost construit de Summa în parteneriat cu Fiba Group. Suma totală a investită pentru construirea acestuia, dar și a parcării subterane este de 25 de milioane de Euro.

„Vom continua să facem lucruri frumoase în R. Moldova”

Inițiatoarea proiectelor, compania internațională de construcții și investiții Summa, este recunoscută la nivel mondial pentru 91 de proiecte de importanță globală, cu o suprafață totală de două milioane de metri pătrați, ridicate în 14 țări ale lumii, printre care Turcia, Turkmenistan, Rusia, Moldova, România, Libia, Venezuela, Sudan, Benin, Nigeria. Compania Summa a fost fondată în anul 1989 la Ankara și numără în prezent peste 2.500 de angajați. De 14 ani aceasta figurează în top 225 cele mai bune companii de construcții din lume, realizat de prestigioasa revistă americană „Engineering News-Record”.

Președintele Summa, Selim Bora, a mulțumit celor implicați în elaborarea, proiectarea și construirea noilor edificii în R. Moldova. „Le mulțumesc tuturor muncitorilor, furnizorilor, contractanților, guvernelor precedente și viitoare, celor cu care am lucrat la acest proiect și fără de care nimic nu ar fi fost posibil. Am realizat multe lucruri în această țară frumoasă și vom continua să o facem”, a declarat acesta.

Această idee a fost reiterată și de Umit Yuksel, directorul regional al rețelei hotelurilor Summa în R. Moldova.  „Moldova este o țară cu potențial de dezvoltare mare, iar orice proiect implementat aici are rezultate foarte bune. Compania Summa este prezentă pe piața din Moldova din 1996. În cele peste două decenii de activitate am reușit să realizăm proiecte de importanță națională, care au contribuit la dezvoltarea comunităților locale și a economiei locale. Aceste rezultate ne-au motivat și ne-au inspirat să venim cu idei și investiții noi”, a punctat managerul.

R. Moldova prezintă un interes strategic pentru Marriott International în ce privește creșterea și dezvoltarea proiectelor de anvergură. Fiind născut în Găgăuzia, Ivan Kiseev, director pentru Dezvoltare Hotelieră Internațională pentru Rusia și Statele CSI în cadrul Marriott International, vede în Republica Moldova o destinație strategică.

„A fost o chestiune de principiu ca anume
eu să aduc primul hotel Marriott în țară.”

„Aceste clădiri sunt rezultatul interacțiunii complexe dintre cel mai mare lanț hotelier din lume și investitorii. Summa reprezintă un tip de investitori care se întâlnesc foarte rar. Ei sunt vizionari. Unde alții văd doar riscuri, aceștia găsesc oportunități. Astfel, R. Moldova este plasată pe harta globală a călătorilor”, a mai adăugat Kiseev.

Oficiali străini: „Viitorul Chișinăului este strălucit”

Printre invitații evenimentului s-a numărat și ambasadorul Turciei în R. Moldova, Gürol Sökmensüer. „Încurajăm cercurile de afaceri din Turcia să investească aici. Summa este unul dintre investitorii care au reușit să realizeze cu succes mai multe proiecte de referință în Moldova. Cred că ei merită să fie recunoscuți drept cei care au schimbat la față Chișinăul”, a spus ambasadorul.

Optimist în ceea ce privește dezvoltarea orașului Chișinău s-a arătat și ministrul de Externe din Angola, Manuel Domingos Augusto. „Mă aflu pentru prima dată în R. Moldova. După primele 24 de ore petrecute aici, sunt sigur că vor urma multe vizite. R. Moldova este mai privilegiată decât Angola, pentru că Summa deja face parte din dezvoltarea dumneavoastră. Vă felicit pentru ce ați reușit să faceți în Chișinău și pentru faptul că ați investit în locuri atât de frumoase. Mă uit în jur și sunt convins că viitorul Chișinăului va fi unul strălucit”, a punctat acesta.

Michaëlle Jean, ambasadoare specială UNESCO în Haiti, fost guvernator general al Canadei, a precizat că toate proiectele în care Summa s-a implicat până acum – printre care Spitalul Internațional Medpark, Şcoala Internațională Heritage, hotelul Radisson Blu, renovarea Aeroportului Internațional Chișinău – reprezintă niște elemente de infrastructură modernă, care asigură vizibilitatea țării, atrag investiții, creează locuri de muncă și nu numai. „Știu cât de curajoși, inovativi sunt moldovenii și câtă imaginație au. Iar Summa încearcă să formeze și să consolideze capacități în fiecare țară”, a spus Michaëlle Jean.

Moldova este conectată la circuitul turistic și economic mondial

În atragerea investițiilor străine și asigurarea unui mediu de afaceri favorabil în Moldova, deschiderea și susținerea autorităților este una decisivă. Ion Chicu, consilierul președintelui R. Moldova susține că inaugurarea noului hotel și a centrului de business are o semnificație mai importantă decât la prima vedere. „Prezența pe piața Moldovei a unui lanț hotelier atât de renumit reprezintă, de fapt, o nouă pagină care încadrează țara noastră în circuitul turistic și economic mondial”, a punctat consilierul.

Pe tot parcursul perioadei de activitate în R. Moldova, Summa a făcut investiții în valoare de circa 200 milioane de Euro. Anual, compania achită în bugetul de stat impozite în valoare de 55‑130 de milioane de lei.

Acum, Business Centrul de clasă A+, hotelul Courtyard by Marriott Chișinău, dar și centrul comercial Shopping Malldova, amplasat lângă cele două noi edificii și construit anterior de Summa, formează un complex multifuncțional, în inima Capitalei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.