PDM va ataca la Curtea Constituțională modificările în Legea cu privire la Procuratură

Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță că va ataca la Curtea Constituțională modificările în Legea cu privire la Procuratură, ce au fost votate ieri, 16 septembrie, în ambele lecturi.

Foto: UNIMEDIA

„Modificările la Legea Procuraturii, făcute în grabă, de către actuala majoritate parlamentară, fără consultări publice, fără avizul Comisiei de la Veneția, fără o opinie a Uniunii Europene, impun practic controlul politic asupra acestei instituții importante”, susține a declarat deputatul democrat Vladimir Cebotari.

În acest sens, PDM susține că noile modificări la Lagea Procuraturii le va ataca la Curtea Constituțională.

„Constituția Republicii Moldova, art. 125(1) spune ”Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenței și imparțialității procurorilor”. Prin proiectul de lege înaintat astăzi de noua guvernare, CSP este lipsit de atribuțiile pe care le are conform Constituției. PDM va contesta la Curtea Constituțională această lege”, a menționat deputatul Pavel Filip.

UNIMEDIA amintește că deputații au votat, în ambele lecturi, modificări la Legea Procuraturii.

Noul proiect de lege prevede modificarea procedurilor de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției.

Astfel, proiectul de lege stabilește ca numirea procurorului general de către președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia de concurs.


Pub