(video/update) Când va fi prezentat raportul final privind legalitatea concesionării Aeroportului și privatizarea Air Moldova

(update 15:57) Președintele Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a declarat că un raport definitiv privind aceste două cazuri va fi prezentat în cel mult zece zile în Parlament.

(update 15:57) Între timp, Igor Munteanu a dat indicații ca experții să mai identifice posibile „surse” pe care trebuie să le ia în considerație și să le conecteze la cauzele pe care le-au examinat în ședință, pentru ca Parlamentul să aibă o declarație politico-juridică în privința acestor cazuri de rezonanță.

(update 15:05) Expertul Victor Neaga consideră că „Air Moldova” a fost administrată deficitar în mod intenționat. Mai mult, afirmă că scopul privatizării nu a fost realizat și există suspiciuni rezonabile că proprietatea statului a fost delapidată, după care privatizată cu grave încălcări de procedură.

(update 14:10) Reprezentanții Civil Aviation Group și Blue Air nu s-au prezentat la audieri. Președintele Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, afirmă că reprezentanții companiei care a câștigat concursul de privatizare a Air Moldova au părăsit teritoriul Republicii Moldova și a cerut implicarea Ministerului de Interne în acest caz.

Experții care au analizat contractele de concesiune a Aeroportului și privatizare a companiei „Air Moldova” recomandă Comisiei parlamentare de anchetă rezilierea acestora, pentru că ar fi ilegale.

(14:00) Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) s-a convocat astăzi, 17 septembrie, pentru a prezenta cele două rapoarte preliminare privind legalitatea concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și legalitatea privatizării Companiei Aeriene „Air Moldova”.

Președintele Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a declarat că nu a „pierdut speranța” să-i primească la ședința de astăzi, în audieri repetate, pe reprezentanții legali ai companiilor Civil Aviation Group SRL (Dzintars Ppomers) și Blue Air (Oana Petrescu), după ce aceștia au lipsit de la audierile anterioare.

UNIMEDIA amintește că în luna iulie, 2018, compania Civil Aviation Group SRL, care deține compania română de aviație privată Blue Air, a achiziționat 49% din acțiunile Air Moldova. Valoarea tranzacţiei de vânzare–cumpărare depăşeşte suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferaţi la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite.

De asemenea, amintim că acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. Ulterior, o cotă parte de 95% din compania Avia Invest a fost vândută pentru NR Investments Ltd, un vehicul de investiții imobiliare din Guernsey, Insulele Channel. Acordul a fost ratificat între reprezentanții Avia Invest și beneficiarul exclusiv al NR Investments, Nat Rothschild, la data de 19 august.


Pub