(video) Andrian Candu a avut „nopți nedormite” în perioada expulzării profesorilor turci: „Am aflat din presă, în drum spre birou”

La un an de la expulzarea a șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Teoretic „Orizont” din capitală, fostul președinte al Parlamentului și actualul deputat PDM, Andrian Candu, spune că a avut nopți nedormite în acea perioadă.

Foto: UNIMEDIA

„Eu îmi aduc aminte că eram revășit emoțional, nopți nedormite, cu gândul ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat. Dar ofer un exemplu al evenimentelor cum s-au desfășurat. Pe 6 septembrie am ajuns la birou puțin mai târziu, pe al 10:30. Din presă, în drum spre birou, am aflat despre cele întâmplate. Am îndrebat direct de directorul SIS și mi-a confirmat. Ce trebuia eu să fac în calitate de președinte al Parlamentului pe atunci? Politicul în operațiunile SIS-ului niciodată nu s-a implicat și ar fi foarte bine să nu să se implice. Dacă actualul director SIS va suna prim-ministrul s-au președintele Parlamentul pentru a coordona careva acțiuni, în primul rând este ilegal, iar în al doilea rând Doamne ferește așa ceva să se întâmple”, a declarat Andrian Candu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

UNIMEDIA amintește că la 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Teoretic „Orizont” din capitală au fost expulzați din Republica Moldova autorităților Turciei.

Din ultimele declarații ale autorităților care investighează cauza celor șapte profesori turci reiese că „toată operațiunea de expulzare a celor 7 profesori turci a fost executată direct de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, la indicația și sub coordonarea fostului șef al serviciului, Vasile Botnari”. Este una din concluziile anchetei pe acest caz prezentate de către șeful Comisiei Securitate Națională a Parlamentului.

În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016.

Trei dintre profesorii turci expulzați au fost deja condamnați la închisoare, cu sentințe între șase și nouă ani.

Recent, CtEDO a decis că Guvernul Republicii Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate în procesul de expulzare a acestora din țară.

Modul netransparent de expulzare a cetățenilor turci a stârnit critici dure la nivel internațional. Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

Șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și către premierul de atunci Pavel Filip, prin care solicitau eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. În acest sens, dânșii susțin că situația dată este o încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile nu dau nicio explicație.

De asemenea, cu o reacție dură în acest sens a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autăritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.

Zeci de persoane, printre care și rudelor celor expulzați, au protestat pe Aeroportul Chișinău până în seara zilei de 6 septembrie 2018, în speranța de a afla noi informații despre profesorii turci, care însă ar fi fost expulzați cu una din cursele de dimineață spre Istanbul.


Pub