02:56:37 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Directorul Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, și contabila instituției și-au găsit dreptatea la CtEDO: Moscova trebuie să plătească peste 130 de mii de euro pentru profesorii, elevii și părinții din patru școli

Social 17.09.2019 14:01 Vizualizări1863 Autor: Ziarul National
VIDEO // Directorul Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, și contabila instituției și-au găsit dreptatea la CtEDO: Moscova trebuie să plătească peste 130 de mii de euro pentru profesorii, elevii și părinții din patru școli


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a făcut astăzi publice opt hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Potrivit avocaților Asociației „Promo-LEX”, care reprezintă reclamanții la Înalta Curte de la Strasbourg, în cauza Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse, CtEDO a constatat violarea dreptului la instruire, la respectarea vieții private și de familie, dar și a dreptului la libertate și siguranță, de către Guvernul Federației Ruse.

Curtea a dispus spre încasare, suma de 126 000 de euro cu titlul de prejudicii morale și 5 000 de euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Reclamanții sunt profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari; Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari.

„Promo-LEX” precizează că, după pronunțarea de către CtEDO a hotărârii pe cauza Catan și alții, în octombrie 2012, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit. Mai mult ca atât, administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.

În februarie 2014, de exemplu, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate.

Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa-zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga” pe care le aduceau de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md