image
Sursa foto: GettyImages

Războiul salariilor la Hollywood: Diferențe uriașe între câștigurile vedetelor

Hollywood-ul stă pe un butoi cu pulbere din cauza diferenţei uriaşe dintre salariile vedetelor. Actorii câştigă în medie cu un milion de dolari mai mult decât actriţele, potrivit unor experţi în economie, dar există şi diferenţe duble.

Experții au analizat salariile a 246 de staruri feminine şi masculine care au jucat în 1.343 de filme între anii 1980 - 2015, scrie digi24.ro.

Datele au fost colectate din mai multe surse, inclusiv platforme specializate precum IMDb și Box Office Mojo, care țin evidența încasărilor din cinematografie și oferă cele mai recente informații din domeniu, potrivit Mediafax.

Economiștii au luat în calcul mai multe variabile, inclusiv succesul din trecut al unui star bazat pe încasările generate, premiile primite și popularitatea Twitter.

Concluziile arată că starurile feminine au fost plătite cu, în medie, 56% mai puțin decât cele masculine, respectiv cu 2,2 milioane de dolari mai puţin pe film.

Cercetarea, care a fost prezentată la congresul anual al European Economic Association din Manchester, Marea Britanie, luna trecută, a mai stabilit că filmele de acţiune - care au ocupat şapte poziţii din topul 10 al încasărilor la nivel mondial în 2018 - promovează în mod particular această diferenţă, cu salarii, în medie, cu 1,8 milioane de dolari mai mari în cazul bărbaţilor comparativ cu femeile.

Diferenţele salariale sunt prezente în cazul tuturor tipurilor de filme, chiar şi al comediilor romantice, concluzie destul de tulburătoare, potrivit autorilor studiului, pentru că „actorii şi actriţele joacă în general la acelaşi nivel, cam acelaşi rol”.

Diferenţele salariale cresc odată cu vârsta, având în vedere „valoarea frumuseţii pe această piaţă”. Astfel, din copilărie la vârsta adultă, diferenţa medie a rămas de 1 milion de dolari, dar, după vârsta de 50 de ani, a crescut la 4 milioane per film.

Autorii spun că Hollywood-ul are o influenţă culturală mare şi o industrie unde activează peste două milioane de persoane, iar această diferenţă salarială este motiv de nelinişte, pentru că, „dacă nu poate fi explicată de performanţe sau popularitate, poate fi asociată sexismului”.

Problema diferenţelor salariale este un subiect din ce în ce mai dezbătut, actriţe celebre criticând industria cinematografiei pentru eşecuri.

În 2015, actriţa Patricia Arquette a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce a vorbit despre acest subiect în discursul său de mulţumire pentru premiul Oscar pe care îl primise. Recent, Meryl Streep, Charlize Theron, Jennifer Lawrence şi Natalie Portman s-au numărat printre cele care au cerut „salarii egale pentru roluri egale”.

Potrivit Forbes, cel mai bine plătit actor în ultimul an a fost Dwayne Johnson, cu 89,4 milioane de dolari, iar cel mai bine plătită actriţă, Scarlett Johansson, cu 56 de milioane de dolari.

Autorii studiului sunt de părere că o metodă de a elimina aceste diferenţe ar fi ca salariile actorilor să fie făcute publice şi să se vorbească mai mult despre acest subiect.

Noutăţile partenerilor

comentarii: