image
Sursa foto: Facebook/U.S. Embassy Moldova

Ambasadorul Hogan: Statele Unite sprijină reformatorii reali ai justiției din Republica Moldova

Statele Unite sprijină reformatorii reali ai justiției, cei care sunt gata să lase deoparte diferențele mărunte și să se apuce de treabă. Declarația aparține ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan și a fost făcută la întâlnirea cu studenții Facultății de Drept ai Universității de Stat din Moldova.

În discursul despre reforma justiției susținut în fața studenților, ambasadorul american a precizat că, după schimbările politice din iunie, liderii au lăsat deoparte neînțelegerile și divizările pentru a croi o nouă cale.

„Aceasta a inclus un angajament public de combatere a corupției, de eliminare a intereselor politice din sistemul justiției și de ridicare a unor instituții cu adevărat independente și democratice”, a spus ambasadorul SUA, citat de IPN.

Dereck J. Hogan s-a arătat convins că agenda de reforme a premierului Maia Sandu poate combate corupția și poate spori creșterea economică.

„Acestea nu se pot întâmpla peste noapte sau în lipsa unui amplu sprijin politic, public și internațional. Comunitatea internațională este pregătită să contribuie pentru a asigura succesul acestor inițiative. SUA își sporesc asistența pentru sistemul judiciar din Republica Moldova”, a spus diplomatul american, care a mai precizat că așteptările de la coaliția de guvernare sunt foarte înalte.

„Partidele care formează coaliția încă învață să coopereze. Chiar și liderii coaliției au recunoscut câteva greșeli, inclusiv cele care țin de procesul de desemnare a unor membrii ai Curții Constituționale”, a spus Dereck J. Hogan. Ambasadorul a menționat că, pentru început, Republica Moldova are nevoie de un procuror general cu adevărat independent. „Proiectul de lege propus de Guvern privind selectarea procurorului general vizează limitarea influenței politice asupra procesului de selectare a persoanei care va fi procuror general”, a spus diplomatul.

Potrivit lui Dereck J. Hogan, reformarea altor instituții, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție și Consiliul Superior al Procurorilor sunt susținute de SUA.

„Meritați un sistem judiciar care să vă servească și să vă protejeze. Nu va fi ușor, dar eu promit că obiectivul final merită efortul”, a declarat Dereck J. Hogan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: