Mergi cu noi! Autoritățile ne îndeamnă să schimbăm mașina pe bicicletă sau să mergem pe jos

Mergi cu noi! Acesta este apelul la acțiune, lansat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității. Autoritățile pentru sănătate îndeamnă oamenii să meargă mai mult pe jos și cu bicicleta.

Foto: getmovin.ro

Evenimentul se desfășoară în fiecare an, în perioada 16-22 septembrie și reprezintă o inițiativă europeană ce încurajează orașele să implementeze și promoveze măsuri de transport durabil și să invite oamenii să încerce alternative pentru autoturisme.

Comisia Europeană a stabilit două obiective pentru mobilitatea urbană: eliminarea treptată din orașe a autoturismelor care folosesc carburanți convenționali până în 2050 și tranziția spre o logistică urbană cu emisii zero în marile centre urbane până în 2030.

La ediția de anul trecut a Săptămânii Europene a Mobilității au participat 2792 de oraşe din 54 de țări.

Potrivit organizatorilor, mulți oameni vor alege să meargă pe jos sau cu bicicleta dacă rețeaua rutieră va oferi un spațiu suficient pietonilor și bicicliștilor.

În medie, bicicliștii trăiesc cu doi ani mai mult decât cei care nu folosesc bicicleta și își iau cu 15% mai puține zile de concediu atunci când se îmbolnăvesc. În fiecare zi, 25 de minute de mers sprinten ne pot prelungi viața cu până la șapte ani. Un studiu efectuat în Norvegia a monitorizat un grup de bărbați în vârstă de 70-80 de ani și a constatat că 30 de minute de exercițiu fizic zilnic, cum ar fi mersul cu bicicleta, au făcut ca aceştia să trăiască cu până la cinci ani mai mult decât bărbații care nu au desfășurat nicio activitate fizică.

Sedentarismul reprezintă un factor de risc pentru boli cardiovasculare și cerebral-vasculare, diabet zaharat tip II, obezitate etc.

Creșterea traficului rutier determină poluarea aerului, creșterea riscului de accidente rutiere, poluare fonică etc.


Pub