Octavian Țîcu, despre „Expedițiile Memoriei 2019”: Românii au fost cei care au dus o civilizație în Siberia

Octavian Țîcu, a declarat în cadrul conferinței „Expedițiile Memoriei 2019” că basarabenii deportați au dus cu ei o mare parte din cultura și tradițiile lor în localitățile siberiene.

Foto: Captură video/Privesc.eu

Istoricul a notat că deportările „au fost o experiență tragică, dar care, uneori, comportă și anumite trăsături de relații de diplomație, pentru că, în mare parte, românii au fost cei care au dus o civilizație în Siberia. Până la ei (n.r red. acolo) nu era religie, nu era ortodoxie, nu era gradinărit, tradiții, case (...) care au așezat în Siberia o anumită atitudine față de moldoveni.”

În timpul expediției, echipa a vizitat aproape 20 de localități, care în mare parte au fost „formate” de români și alte naționalități care au fost deportați din Basarabia.

Potrivit lui Țîcu, „proiectul „Expedițiile Memoriei” este un act foarte important față de memoria celor deportați, atât a celor de acasă, cât și a celor care au mai rămas”.

Istoricul și politicianul Octavian Țâcu a vizitat, împreună cu o echipă de istorici, regiunea Tiumeni, epicentrul deportărilor din 1949, unde au fost aduse peste 2.000 de familii de moldoveni.


Pub