(video) De la tribuna Parlamentului, Igor Dodon a mustrat activitatea Guvernului: „Nu sunt mulțumit de munca unor ministere”

În debutul ședinței de astăzi, 16 septembrie, a Parlamentului, președintele Igor Dodon a venit cu un discurs adresat deputaților, miniștrilor și cetățenilor. În acest sens, șeful statului a declarat că este nemulțumit de activitatea mai multor ministere și a dat de înțeles că unii miniștri riscă să-și piardă fotoliile în curând, dacă nu-și exercită funcția conform așteptărilor.

Igor Dodon s-a arătat nemulțumit de „modul în care funcționează unele ministere, de lipsa unor politici coerente pe domeniile social și economic și de amânarea sau stoparea unor proiecte care aduceau beneficii oamenilor și puteau fi readaptate și eficientizate”.

„Îmbunătățirea nivelului de trai este așteptarea cea mai mare și cea mai importantă a cetățenilor de la actualul Guvern. Aici sunt incluse tot ceea ce ține de creșterea salariilor și a pensiilor, siguranța că ele vor fi plătite la timp, echitabil, pe măsura efortului depus de fiecare cetățean în parte. Tot aici intră o serie de măsuri care țin de tarife, de micșorarea lor acolo unde este posibil, fie prin eliminarea schemelor frauduloase care stau în spatele lor, fie prin optimizări sau alte metode care pot genera scăderea tarifelor și o calculare mai corectă a acestora”, a punctat șeful statului.

Un alt domeniu vizează, potrivit lui Dodon, crearea de noi locuri de muncă, dar și securizarea mai bună a celor existente: „Nici în acest domeniu nu am văzut în primele 100 de zile o agendă clară a Guvernului. Ba mai mult, cred că s-a dat un exemplu nu tocmai bun și cu privire la funcționarii publici, unde, în loc să ne rezumăm la demiteri la nivelul conducerii instituțiilor unde erau probleme, s-a mers mult prea departe, iar mulți profesioniști din categoriile inferioare au fost demiși în mod nejustificat”.

Președintele țării nu mulțumit nici de asigurarea de către Guvern a dezvoltării economice a țării. „Încă nu am văzut o abordare strategică clară pe această direcție. Ar fi total neserios și imatur politic să ne bazăm doar pe ajutorul financiar al partenerilor de dezvoltare sau să discutăm doar despre moștenirea grea lăsată de vechea guvernare. Oamenii vor să vadă care este planul de dezvoltare economică a actualului Guvern, să știe la ce se pot aștepta în viitor și să nu mai stea cu frica de a trai într-o țară instabilă economic”, a precizat acesta.

În opinia oficialului, „lupta cu mica corupție, ce afectează zilnic cetățenii, este în mare parte în sarcina Guvernului, fie că vorbim de banii pretinși ilegal de la cetățeni de medici, de polițiști, de vameși și alții. Cetățenii așteaptă să le fie rezolvată această problemă, să nu li se mai ceară în continuare în mod abuziv zilnic acești bani”.

Problema drumurilor a rămas și ea nerezolvată. „Aproape oriunde te deplasezi prin țară, drumurile sunt distruse. Fosta guvernare a abordat acest subiect în mod populist și a lucrat necalitativ, cetățenii așteaptă ca noul Guvern să vină cu un plan mai eficient și să facă drumuri cu adevărat bune. Până în prezent am văzut doar o abordare confuză din partea ministerului responsabil și nicio acțiune concretă. Infrastructura rutieră trebuie să constituie proiectul strategic pentru o țara aflată în dezvoltare”, a menționat Igor Dodon.

Acesta a dat de înțeles că Guvernul trebuie să treacă la acțiuni concrete, iar miniștrii să își îndeplinească funcția mai bine.

De menționat că până la momentul actual niciunul dintre membrii cabinetului de miniștri nu a comentat declarațiile lui Igor Dodon.


Pub