(video) Legea Procuraturii. Candu vs. ministra Stamati: Cine și unde încalcă Constituția

Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, acuză Ministerul Justiției de faptul că încearcă să submineze rolul Consiliului Superior al Magistraturii, prin votarea modificărilor la Legea Procuraturii. În opinia lui Candu, prin acest fapt se încalcă Constituția.

„Considerăm că, deși sunt necesare acțiuni privind Procuratura și Justiția, dar nu este asta modalitatea de a face modificări prin a încălca prevederile Constituționale. Deoarece, ceea ce se încearcă astăzi să se facă prin a introduce „preselecție” este o încălcare a Constituției, deoarece CSP-ul este această instituție care selectează candidează la funcția de Procuror General”, a declarat Andrian Candu.

Candu a mai spus că prin această lege, prin care se mai propune schimbare componenței CSP, se încalcă jurisprudența internațională și în mod special recomandările Comisiei de la Veneția.

În același timp, ministra Justiției, Olesea Stamati îl contrazice pe Candu și spune că nu doar membrii CSP pot să aleagă candidați. „Constituția prevede că CSP selectează candidații pentru funcția de procuror general. Acest lucru nu exclude faptul că poate exista o procedură de preselecție”. Stamati mai spune că această preselecție nu limitează rolul CSP-ului, care prevede selectarea candidatului final care îl propune președintelui.

UNIMEDIA amintește că Parlamentul urmează în aceste clipe să voteze modificări la Legea Procuraturii.


Pub