Apă Canal, către compania producătoare de alcool pe care a acuzat-o de poluarea Bâcului: Aducem scuzele de rigoare

Apă-Canal Chişinău dezminte acuzațiile aduse anterior la adresa companiei producătoare de alcool, despre poluarea Bâcului, și își cere scuze de la aceasta. Declarația a fost făcută de Arcadie Rusnac, șef al Departamentului asigurarea și controlul calității, al instituției de stat, care a făcut și unele precizări vizavi de apariția culorii albe a apelor uzate, epurate şi deversate în râu.

Foto: acc.md

În urma investigațiilor efectuate de laboratoarele de încercări acreditate, cauza apariției culorii alb-opalescentă a apelor uzate, epurate la deversare în râul Bâc, este concentrația mare a hidrogenului sulfurat, precum şi a sulfurilor din apa din decantorul nr. 8 şi după decantor. Respectiv, hidrogenul sulfurat şi sulfurile din apă se oxidează cu oxigenul din aer, proces chimic în urma căruia se formează sulful coloidal, care dă această culoare albă-opalescentă, iar apariția primelor două în apa uzată este rezultatul descompunerii biochimice, la temperaturi mari, a substanțelor proteice deversate în sistemul public de canalizare. Totodată, în apele uzate nu s-au depistat compuși de cadmiu şi zinc. Săptămâna trecută, Comisia de anchetă de serviciu a Sectorului evidența apelor uzate a efectuat controale la compania producătoare de alcool și a constatat că, ultima nu a deversat borhot în sistemul public de canalizare şi nici pe teritoriul Stației de epurare.

Apă-Canal face apel către toţi locuitorii din Chişinău şi angajații întreprinderilor industriale, alimentare, vinicole etc., care dispun de informații veridice privind deversarea deșeurilor de producere în sistemul public de canalizare, să informeze despre aceasta întreprinderea şi organele abilitate în domeniu, inclusiv Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Inspecția pentru Protecția Mediului Chişinău etc.


Pub